Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zemřel filozof a signatář Charty 77 Jan Sokol. Bylo mu 84 let

, aktualizováno 16. února 2021, 11:43

Ve věku 84 let zemřel signatář Charty 77 a filozof Jan Sokol. Na svém facebooku o tom informovala Knihovna Václava Havla. Sokol v roce 1998 působil jako ministr školství, v letech 2000 až 2007 byl prvním děkanem Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy. Kromě působení v akademické sféře si lidé Sokola mohou pamatovat také jako prezidentského kandidáta.

Jan Sokol v roce 1976 podepsal Chartu 77 a přispíval do samizdatové tvorby. Během normalizace vedl bytové semináře.

Programátor i filozof

Jan Sokol se narodil 18. dubna 1936 v Praze. Vyučil se zlatníkem, řemeslo mu vybrali rodiče, jelikož jeho otec nechtěl, aby byl pouhým technikem. Sokol se nějaký čas věnoval také hodinářství. V šedesátých letech studoval matematiku na pražské Univerzitě Karlově, školu ale nedostudoval a akademická obec mu studium uznala až po roce 1990.

Sokol pracoval také jako programátor a byl vedoucím výzkumným pracovníkem. Kromě toho se věnoval také filozofii, ke které se dostal díky studiu Bible, na jejímž novém ekumenickém překladu se podílel. Zabýval se filozofickou antropologií, která zkoumá pohled na člověka a jeho problémy. V devadesátých letech přednášel filozofii, antropologii a religionistiku na Pedagogické a Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Prezidentský kandidát i ministr školství

Sokol byl v červnu 1990 za Občanské fórum zvolen do Federálního shromáždění. V roce 1996 kandidoval do Senátu, v roce 1998 pak půl roku působil jako ministr školství. Od roku 2000 vyučoval na Fakultě humanitních studií, kde do roku 2007 působil i jako děkan.

V roce 2003 ho tehdejší koalice vedená ČSSD navrhla jako kandidáta do třetího kola prezidentské volby. Nakonec však zvítězil jeho protikandidát Václav Klaus.

V posledních letech se rád věnoval i české verzi Wikipedie, kde opravoval hesla z oborů sobě blízkých. Jan Sokol byl také držitelem francouzského Řádu čestné legie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Knihovna Václava Havla

Štítky Jan Sokol, úmrtí, filozof, Charta 77, ministr školství, Knihovna Václava Havla, Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy, Facebook, Univerzita Karlova, Praha, Václav Klaus, Federální shromáždění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel filozof a signatář Charty 77 Jan Sokol. Bylo mu 84 let  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.