Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zdraví a klid na cestách: Co si zařídit a co sbalit, aby nás na dovolené nic nepřekvapilo

PR článek

Možná už víte, kam se letos vydáte na dovolenou a co všechno na vysněném místě chcete vidět. Víte ale také, jak se na takovou cestu připravit, co zařídit před odjezdem a co všechno si například sbalit do lékárničky? Sestavili jsme pro vás komplexní seznam důležitých věcí a činností, díky kterým vyrazíte na svůj úžasný výlet připraveni, a významně tak zvýšíte šance, že si z něj přivezete jen krásné zážitky.

Pas, víza a další povolení

Ujistěte se, že je váš cestovní doklad platný a neblíží se datum jeho expirace. Většina zemí totiž vyžaduje, aby jeho platnost skončila až 6 měsíců po plánovaném odjezdu ze země. Přesné informace k pravidlům pro vstup do jednotlivých států poskytuje Ministerstvo zahraničních věcí.

Vedle toho je potřeba pamatovat i na víza nebo jiná povolení, která jsou do určitých zemí nezbytná a někdy je nutné žádat o ně s dostatečným předstihem. Od všech důležitých dokumentů, a to včetně pasu a řidičského průkazu, si s sebou vezměte fotokopie.

Zdravotní rizika a očkování

Na webu MZV zjistíte, zda před vstupem do vámi vybrané země vláda vydala zdravotní varování či dokonce omezení. Pokud si informacemi nejste jisti, můžete se obrátit na linku Informačního centra pro cesty do zahraničí: 222 264 222.

V některém z mnoha očkovacích center se pak dozvíte, jaká jsou pro vstup do země povinná a doporučená očkování.

Lékárnička

S balením cestovní lékárničky vám pomohou odpovědi na tyto otázky: Pro kolik lidí lékárnička bude a kolik jim je let? Kam cestuji a jaké jsou v zemi hygienické standardy? Na kolik dní cestuji a jaké aktivity budu provozovat? Jak daleko budu od lékařské péče a jaké jsou v cílové destinaci podmínky pro převoz léků přes hranice?

Mějte na paměti, že i sebelépe vybavená lékárnička vám nepomůže, pokud nebudete vědět, co všechno v ní máte a jak věci z ní použít.  

Co do lékárničky sbalit?

  • Léky, které pravidelně užíváte, a to především ty, jež jsou na předpis. Léků by měl být dostatek i pro případ, že by se váš návrat domů zpozdil.
  • Léky na bolest a horečku. Ideálně s sebou zabalit alespoň dva druhy léků s různými účinnými látkami, tedy například léky s obsahem kyseliny acetylsalicylové, které se používají ke snížení teploty, mírnění bolesti a léčbě zánětu (např. známý český Acylpyrin), dále léky s obsahem paracetamolu na bolest hlavy, zubů, zad v křížové oblasti či menstruační bolesti, které známe třeba v podobě Valetolu. Pokud cestujete s dětmi, je vhodné mít alternativy těchto léků i pro ně.
  • Léky na průjem a nevolnost. Zejména v teplých krajích není radno průjmová onemocnění podceňovat, protože by snadno mohlo dojít k dehydrataci organismu.
  • Antihistaminika v podobě kapek či tablet a gelu. Tlumí reakce na pokousání a poštípání nejrůznějším hmyzem. Přesto, že jste dosud nepatřili mezi alergiky, cizokrajný hmyz by alergickou reakci mohl vyvolat. Pamatujte ale na to, že některé antihistaminické tablety i kapky mají tlumící účinky, snižují tedy pozornost a je snadné po nich usnout.
  • Dezinfekce. I do malých ran a oděrek se může dostat infekce, což zejména v zemích, kde lékařská pomoc není snadno dosažitelná, může způsobit zásadní potíže. Proto je důležité každé poranění vyčistit vhodnou dezinfekcí. Cestujete-li s dětmi, volte takovou, která nepálí (například Betadine).
  • Kapky do očí. Zánět spojivek není na cestách nic neobvyklého a zbavit se ho bez účinných kapek nebo masti je téměř nemožné.
  • Antibiotika. Pokud se chystáte do zemí s omezenou dostupností lékařské péče, požádejte svého lékaře, aby vám předepsal širokospektrální antibiotika a hlavně, aby vám vysvětlil, v jakých případech je použít a jaké zvolit dávkování.
  • Antimalarika. Cestujete-li do oblasti s výskytem malárie, poraďte se v očkovacím centru o užívání antimalarik.
  • Repelent. Repelent sníží riziko pobodání hmyzem, který může přenášet například malárii nebo jiné tropické nemoci.
  • Podrážděná pokožka. Pro úlevu od bolesti, zklidnění a rychlejší regeneraci spálené pokožky např. Panthenol.
  • Suchá pokožka. Mast ke zklidnění a promaštění suché pokožky. Lék k urychlení hojení a obnovy pokožky na neinfikované drobné rány, oděrky, popáleniny I. stupně, na suchou popraskanou kůži, na trhliny v kožních rýhách např. Infadolan.
  • Náplasti, obvazy a obinadla. Vybavte se různými druhy obvazů, obinadel, náplastí, tejp a nezapomeňte přibalit ani rychlostehy, které pomohou zhojit menší tržnou ránu bez nutnosti šití.
  • Tablety na čištění vody. Pokud cestujete do destinací, kde je omezený přístup k pitné vodě.
  • Další důležité věci. Hodit se vám budou ještě nůžky, pinzeta, multifunkční nůž a také izotermická fólie.

Covid-19

V souvislosti s pandemií nemoci covid-19 si nezapomeňte zjistit, jaká opatření jsou v dané zemi platná, jestli a jaké potřebujete testy pro vstup a také, co všechno potřebujete pro návrat do ČR. Vzhledem k tomu, že opatření spojená s pandemií se mění téměř každým dnem, doporučujeme tyto informace sledovat průběžně i během pobytu.

Bezpečnostní rizika a DROZD

Ministerstvo zahraničí pravidelně aktualizuje informace o bezpečnostních rizicích ve všech světových zemích a zároveň nabízí možnost registrace do systému DROZD, který v případě potřeby umožňuje účinně zorganizovat pomoc v krizových situacích.

Pojištění

Pojištění léčebných výloh by mělo být samozřejmostí při všech cestách do zahraničí. Při jeho uzavírání je vhodné zohlednit veškeré aktivity, které budete provozovat. Zároveň se hodí zvážit i ostatní druhy pojištění, jako je například pojištění vozidla včetně asistence nebo třeba pojištění odpovědnosti, což se vyplatí zejména při cestování s dětmi či domácími mazlíčky.

Mezinárodní řidičský průkaz

Jestliže máte v plánu používat na dovolené auto, zjistěte si, zda je v dané destinaci nutné mít tzv. mezinárodní řidičský průkaz. Jedná se vlastně o překlad běžného řidičského průkazu a vyřizuje jej zpravidla na počkání Obecní úřad s rozšířenou působností.

Karty a hotovost

Než odjedete, zkontrolujte datum expirace vaší platební karty a také prověřte, zda je v dané zemi typ vaší karty akceptován. S některými předplacenými kartami totiž v určitých destinacích bývá problém. Máte-li možnost, vezměte si s sebou alespoň dva typy různých platebních karet.

Pro případ, že by vaše karta nefungovala, je vhodné mít u sebe finanční hotovost zhruba na tři dny, ideálně v místní měně, případně v USD či EUR. Pokud se nedostanete ke svým penězům na kartě, můžete si nechat poslat hotovost přes Western Union.

Pamatujte na to, že větší obnos není vhodné mít uložený na jednom místě. Raději své finance rozdělte na menší částky a každou schovejte někde jinde.

Telefon

Zjistěte si, zda je v cílové destinaci možné aktivovat roaming od vašeho operátora a zda je váš telefon odblokovaný pro místní síť. Pokud ne, počítejte s náklady na pořízení místní SIM karty a nejspíš i telefonu (například bazarového), který bude mít oprávnění k lokálnímu provozu.

Ubytování

Ačkoli možná máte v plánu cestovat "na vlastní pěst" a ubytování chcete řešit podle okamžitých potřeb a situace, budete-li v zemi, kterou jste nikdy předtím nenavštívili, hodí se mít zamluvený nocleh alespoň na první noc. To aby člověk měl dostatek času se v místě pobytu "rozkoukat".

Kurz první pomoci

Chystáte-li se do destinace, kde budete odkázáni sami na sebe a lékařská péče zde není běžně dostupná, zvažte před odjezdem absolvování kurzu první pomoci. Ten pravidelně vypisuje Český červený kříž, ale i jiné zdravotnické organizace nebo je možné jej absolvovat i on-line.

Balení

Ať chcete nebo ne, jeden-dva dny před odletem bývají velmi hektické, začněte proto balit s dostatečným předstihem a nezapomeňte přitom zohlednit tato doporučení:

  • Plánujete-li cestování s batůžkem, balte velmi úsporně, každý gram navíc se totiž dost zásadně pronese.
  • Nosíte-li dioptrické brýle, vezměte si s sebou raději jedny náhradní.
  • Raději si s sebou neberte žádné cennosti a pokud nějaké vézt musíte, nikdy je nedávejte do odbaveného zavazadla, ale vždy je nechte v zavazadle příručním.
  • Telefon a ostatní elektroniku nabijte před cestou na 100 %.
  • Opatřete si vhodné adaptéry k zásuvkám, pokud je to potřeba.
  • Zipy odbavených zavazadel zamkněte zámky a pro jistotu kufry nechte ještě obalit ochrannou fólií.
  • Nezapomeňte přibalit dostatek respirátorů či roušek, dezinfekci na ruce a zvažte i jednorázové rukavice. Tyto pomůcky si nechte v příručním zavazadle, neboť se budou hodit již při cestě.
  • Nezapomeňte si vzít dobře vybavenou lékárničku. Cestujete-li letadlem, počítejte s tím, že některé léky či nástroje možná nebude možné vzít na palubu. Raději se o tom předem informujte u letecké společnosti nebo lékárničku sbalte do odbaveného zavazadla.

Zásady cestovatele

Nejúčinnější ochranou před zdravotními potížemi a jinými krizovými situacemi je obezřetnost a také prevence. Buďte při svých cestách vnímaví a otevření ke kulturním i jiným odlišnostem. Při cestování zejména do tropických zemí dodržujte jednoduchá cestovatelská pravidla:

  • Nepijte vodu z kohoutku, nekonzumujte led v nápojích a tekoucí vodou si nečistěte ani zuby. Raději se vždy spoléhejte na vodu balenou.
  • Nesahejte na potulné kočky, psy ani jiná místní zvířata.
  • Pořiďte si moskytiéru, ochrání vás nejen před hmyzem, ale například i před hady.
  • Mějte vždy po ruce antibakteriální gel.
  • Vyhněte se konzumaci sushi a jiných syrových mas.
  • Chraňte se vždy opalovacím přípravkem s SPF 50 a jeho aplikaci během dne několikrát opakujte.
  • Používejte repelent a do přírody vždy noste dlouhé rukávy i nohavice.

Po návratu

Máte-li po návratu zdravotní potíže, neváhejte s návštěvou lékaře. Některé nemoci, například malárie, se mohou projevit klidně až několik týdnů i měsíců po vašem příjezdu domů.

Ohodnoť článek

Štítky lékárnička, pokožka, zavazadlo, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Western Union, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdraví a klid na cestách: Co si zařídit a co sbalit, aby nás na dovolené nic nepřekvapilo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.