Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jsou to amatéři, pomalovali to jako krabici. Petici proti novým barvám MHD projedná zastupitelstvo

Pražské zastupitelstvo bude projednávat novou grafickou identitu MHD hlavního města. Důvodem je fakt, že organizátoři petice, kteří si nepřejí, aby tramvaje, autobusy, vlaky a vozy metra byly přebarveny, sehnali více než tisíc podpisů. Lidem, kteří petici podepsali, vadí kromě změny barev také grafické zpracování, které je podle nich amatérské. Změnu barev MHD radní odsouhlasili už loni v srpnu.

VIZUALIZACE: Vozy pražské MHD dostanou nový vzhled. Podívejte se

Vozy pražské MHD, mezi které patří autobusy, tramvaje, příměstské vlaky i soupravy metra, budou mít jednotný šedočervený design. Jde o vozy, které jsou zapojené do Pražské integrované dopravy a fungují jak na území Prahy, tak Středočeského kraje....

„Výsledný návrh byl úplný nesmysl“

S novou grafickou identitou MHD v Praze iniciátoři petice nesouhlasí hlavně kvůli tomu, že původní vítězný návrh a výsledná realizace se podle nich od sebe zásadně liší. „My souhlasíme s tím, že se má sjednotit design a má být jednotné logo, ale v části soutěže, která se týká designu dopravních prostředků, tak s tím nesouhlasíme, protože tam došlo k takovému množství chyb, že to nelze pominout,“ vysvětlila pro Pražskou Drbnu za iniciátory petice Leona Němečková.

„Máme problém s tím, že výsledný návrh byl úplný nesmysl. Zkrátka to dělali lidi, kteří jsou amatéři a jsou to pouze grafičtí designéři, to znamená, že to pomalovali jako krabici a vůbec nerespektovali specifika dopravních prostředků,“ doplnila Němečková.

Dalším důvodem vzniku petice je fakt, že grafičtí designéři barevně nezdůraznili dveře. „Zdůraznit dveře je důležité, protože většina lidí, když se ráno probudí, ještě není úplně psychicky přítomná a může mít problém se do tramvaje trefit. Pak jsou tu samozřejmě spoluobčané, kteří třeba špatně vidí nebo mají zdravotní problémy. Právě to je důvod, proč by měly být zdůrazněné bezpečnostní prvky, zejména dveře nebo nástupní prahy,“ uzvařela Leona Němečková.

Pražský dopravní podnik dnes představil tramvaj v nových barvách

K prvnímu autobusu v nových barvách pražský dopravní podnik dnes přidal také tramvaj 14T ve stejných barvách. Při této příležitosti dnes podnik připravil představení nové tramvaje celkem na třech místech v Praze. Pražská Drbna tramvaj zastihla...

Cílem přebarvení vozidel je sjednocení jejich vzhledu

Iniciátorům petice a lidem, kteří ji podepsali, vadí také to, že předkládané řešení svým grafickým pojetím barevného členění vozidel podle nich zcela popírá dosavadní tradici, která byla založena počátkem dvacátého století a sice byla různě modifikována, ale vždy dodržovala kontinuitu jedinečného vizuálního stylu, který se symbolicky odkazuje na barevnou kombinaci vlajky hlavního města Prahy.

Organizátoři předali petici na magistrát v minulém týdnu a vzhledem k počtu podpisů ji musí projednat zastupitelstvo města. Pokud totiž žádost o projednání jakékoliv problematiky podepíše přes tisíc lidí občanů města, musí ji pražské zastupitelstvo projednat, a to nejpozději do šedesáti dnů.

Vedení hlavního města chce přebarvením vozidel MHD docílit sjednocení jejich podoby. Podle náměstka pražského primátora a radního pro oblast dopravy Adama Scheinherra (Praha sobě) jde o moderní barevné řešení, díky kterému snadno každý rozpozná dopravní prostředky, kde platí Lítačka. „Jednotná podoba má vyzdvihnout hlavní přínos integrované dopravy, což je možnost cestovat napříč Prahou i regionem na jednu jízdenku bez ohledu na druh dopravy či dopravce,“ vysvětlil svůj pohled na věc Adam Sheinherr.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky doprava, petice, MHD, barva, přebarvení, zastupitelstvo, Praha, městská hromadná doprava, hlavní město, Adam Scheinherr, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Englic

"Může se nám to nelíbit, můžeme proti tomu protestovat, ale to je tak všechno, co proti tomu můžeme dělat". Je-li na tom finančně zainteresovaný některý "papaláš", tak to tak bude a basta. A vy ostatní se třeba postavte na hlavu.

Úterý, 22. června 2021, 10:19Odpovědět

Martin Vašek

To je krása,až oči přecházejí,jen přimalovat lebku s zkříženými hnáty a bude to super.☠

Úterý, 22. června 2021, 00:22Odpovědět

Jsou to amatéři, pomalovali to jako krabici. Petici proti novým barvám MHD projedná zastupitelstvo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.