Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Pražané se zlepšili v třídění bioodpadu. Neměli by ho však nechávat v sáčcích

Bioodpad stále více a lépe třídí čím dál tím více Pražanů. Často se však stává, že veškerá snaha je zmařena vyhazováním surovin spolu s papírovými či plastovými sáčky. Metropole proto vytvořila přehlednou stránku, kde lidé najdou základní informace o tom, jak správně bioodpad třídit.

bioodpad.praha.eu

Nenechávejte bioodpad v sáčcích, vzkazuje občanům magistrát

Praha také vyzývá k třídění bioodpadu i další občany. Na výše zmíněných stránkách si  nádobu na bioodpad může jednoduše objednat každý vlastník nemovitosti v Praze.

Za minulý rok bylo celkem svezeno asi  4994 tun rostlinného odpadu, který byl následně využit v kompostárnách v Praze a ve Středočeském kraji.

Jen za rok 2020 vytřídili Pražané téměř pět tisíc tun bioodpadu, který je pak z hnědých nádob (biopopelnic) odvážen do průmyslových kompostáren. Zde je pak dále zpracováván, ale k ručnímu dotřiďování tady již nedochází. Vzhledem k množství tohoto druhu odpadu je již nemožné rozlišit, zda se jedná o sáčky kompostovatelné, nebo plastové. Tím pádem materiál, který obsahuje jakékoliv sáčky, je nepoužitelný pro kompost.

Jak dodává náměstěk pražského primátora pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček (STAN), je při domácím kompostování použití těchto sáčků v pořádku, ale při nádobovém sběru a průmyslovém zpracování představují problém. 

Bioodpad, který na první pohled obsahuje sáčky a další nevhodné složky, není kompostárnou přijat ke zpracování, protože se zpracovatelé snaží o co nejvyšší možnou kvalitu kompostu. Chtěl bych proto všechny Pražany požádat, aby nám pomohli s udržením kvality kompostu tím, že budou do hnědých popelnic odkládat pouze čistý bioodpad bez sáčků,“ říká Hlubuček.

Podle jeho slov je třídění, a to nejen bioodpadu, důležitou součástí strategie postupného přechodu na cirkulární ekonomiku v hlavním městě. „Chtěl bych proto všechny vlastníky nemovitostí vyzvat, aby si svoji hnědou popelnici objednali. Jde to snadno na stránkách bioodpad.praha.eu. Mohou si vybrat velikost nádoby i jak často bude vyvážena. Zejména v jarních a podzimních měsících, kdy je produkce bioodpadu vlivem zahradničení výrazně vyšší, má rozhodně smysl si biopopelnici objednat,“ doplňuje Hlubuček.

Ohodnoť článek

Foto praha.eu

Štítky Praha, společnost, odpad, třídění odpadu, bioodpad, biologicky rozložitelný odpad, kompost, Petr Hlubuček, Středočeský kraj, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražané se zlepšili v třídění bioodpadu. Neměli by ho však nechávat v sáčcích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.