Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Je svátek, obchody mají zavřeno. Dnes nakoupíme pouze v Bille na Hlavním nádraží

Velké obchody měli tradičně 1. května otevřeno. Naopak dnes 8. května zůstanou prodejny nad 200 metrů čtverečních podle zákona o prodejní době o vybraných svátcích zavřené. Obchodníci o otevírací době informují na webových stránkách, sociálních sítích, v reklamních letácích i přímo v prodejnách. Před cestou do obchodu doporučují aktuální stav v daném místě zkontrolovat na webu, řekli zástupci řetězců.

Otevřena je jen Billa na hlaváku

V prodejnách na prvního máje platila ve většině případů běžná provozní doba. Momentálně jsou lidem z rozhodnutí vlády dostupné kamenné prodejny s potravinami, domácími a zahrádkářskými potřebami, dětským oblečením a obuví, papírnictví, drogerie, lékárny, optiky, dále také obchody s chovatelským zbožím nebo květinářství.

Na druhý květnový svátek platí pro velké obchody zákaz prodeje. V případě Globusu tak podle jeho mluvčí Lutfii Volfové zůstanou otevřené jen jeho samoobslužné čerpací stanice. Síť Billa bude mít otevřenou pouze prodejnu na hlavním nádraží v Praze, obchod na Letišti Václava Havla v provozu nebude. Podle mluvčí společnosti Billa Dany Bratánkové zůstanou otevřené také čerpací stanice Shell s konceptem Billa stop & shop, uvedla.

Podnikatelské svazy zákon o prodejní době kritizují

Loni 8. května platil nouzový stav, který zákaz prodeje o vybraných svátcích v prodejnách nad 200 metrů čtverečních rušil. Přesto většina prodejců možnost mít otevřeno nevyužila. Rozhodnutí zdůvodňovali tím, že personál, který v době pandemie koronaviru čelí zvýšenému tlaku, chtějí nechat odpočinout.

Omezení prodeje o vybraných svátcích v prodejnách nad 200 metrů čtverečních platí od konce roku 2016. Takové obchody musejí zůstat zavřené na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince. Podnikatelské svazy zákon o prodejní době opakovaně kritizují. Naopak odboráři usilují o rozšíření regulace na všech 13 svátků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky svátek, obchody, Billa, provoz, Praha, obchod, metr čtvereční, Svátek práce, Globus, pandemie covidu-19, Letiště Václava Havla, Velikonoční pondělí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je svátek, obchody mají zavřeno. Dnes nakoupíme pouze v Bille na Hlavním nádraží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.