Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dnes je pálení čarodějnic. Hasiči vyzývají k opatrnosti při manipulaci s ohněm

Dnes je Filipojakubská noc známá také jako pálení čarodějnic. V minulých letech nepoznamenaných koronavirem vždy poslední dubnový večer znamenal zábavu a rozdělávání ohňů. Již druhý rok však budou oslavy velmi omezené. I přesto pražští hasiči apelují na občany, aby příslušné pálení a rozdělávání ohňů ohlásili na HZS kraje a byli opatrní.

Pokud si lidé budou chtít zapálit oheň na veřejném prostranství, jsou ze zákona povinni stanovit opatření proti vzniku a šíření požáru. Spalování hořlavých látek na volném prostranství musejí předem oznámit přislušném HZS kraje. Hasiši pak mohou dále stanovit určité podmínky pro tuto činnost, popřípadě ji i zakázat.

Pokud takový oheň lidé nenahlásí, mohou dostat pokutu až do výše 500 tisíc korun.

Vhodné místo je základ. Pozor by si lidé měli dávat i na suchou trávu a stabilitu vatry

Pražští hasiči lidem radí, aby si pro rozdělání ohně vybrali vhodné místo, které bude dostatečně vzdálené od budov. Lidé by si měli také dát pozor na suchou trávu v okolí. Důležité také je si pro pálení zařídit důležitou stabilní hranici vatry. Oheň by se němel rozdělávat v případě, že je silný vítr a lidé by neměli používat hořlavé kapaliny, aby nedošlo k potřísnění a vznícení oděvu.

Do ohně by se neměly vhazovat pyrotechnické výrobky, jako jsou například pneumatiky a další materiály. Připravena by měla být rovněž voda nebo hlína, kdyby došlo k rozšířené ohně. Plameny by lidé neměli nechávat bez dozoru a po uhašení by mělí zkontrolovat, jestli nemůže dojít ke vzplanutí. Popel je pak dobré zasypat hlínou nebo pískem. Každý člověk by se měl chovat tak, aby nezpůsobil požár.

V případě, že lidé nedodrží zásady požární bezpečnosti při používání otevřeného ohně, dopouští se přestupku a může jim hrozit pokuta do 20 tisíc korun.

Lidé by měli také douhlédnout na děti a nenechávat je, aby samy manipulovaly s ohěm. Děti by totiž mohly za svou roztržitost zaplatit zdravím a dospělý zase pokutu až 25 tisíc korun.

Pokud byste i přes zmíněné rady přesto potřebovali pomoc a zásah hasičů, kontaktujte linku 112 nebo 150.

Ohodnoť článek

Foto HZS Praha

Štítky hasiči, Praha, pálení čarodějnic, 30. duben, Filipojakubská noc, čarodějnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes je pálení čarodějnic. Hasiči vyzývají k opatrnosti při manipulaci s ohněm  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.