Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rozkvetlou třešeň na prvomájový polibek najdete s mapou Na ovoce

Už jste někdy česali ovoce ze stromu na veřejně přístupném místě a měli při tom pocit, že děláte něco špatného? Mapovací aplikace Na ovoce ukazuje na místa ve městech i ve volné krajině, kde si můžete bez obav natrhat třešně, jablka nebo švestky. Je tvořena tisíci dobrovolníky tzv. mapery, kteří místa dobře znají a sdílí je s ostatními. Právě teď spolek Na ovoce spustil crowdfundingovou kampaň Mapa Na ovoce 2.0 a vybírá 370 tisíc korun na její rozvoj. Kampaň běží do poloviny července na portálu Donio, za prvních 7 dní se podařilo vybrat přes 30 tisíc.

Na ovoce z.s. 
​Obnovujeme zájem o ovocné stromy a sady ve městech i ve volné krajině. S tisíci dobrovolníky již 5 let tvoříme mapu veřejně dostupného ovoce. Pečujeme o staré sady, sázíme nové stromy a organizujeme pro veřejnost samosběry ovoce, workshopy, naučné vycházky a vracíme zapomenuté ovocné odrůdy na naše stoly i zahrádky.

Aktuálně mapa funguje 5 let, má přes 10 tisíc registrovaných uživatelů a obsahuje 20 tisíc ovocných značek. Plody zdarma si podle ní natrháte nejen v České republice, ale také na Slovensku nebo v Londýně. Kromě známých ovocných druhů v ní najdete i ty méně rozšířené, např. mišpule, dřín nebo oskeruše. Spolek Na ovoce nyní míří na vývoj nové aplikace s novými funkcemi a posílenou infrastrukturou, díky které bude mapa rychlá a dostupná pro nápor uživatelů v hlavní sezóně sběru ovoce.

„První verze mapy vznikla v roce 2016 jako víceméně dobrovolný počin party vývojářů. Po celou dobu se prakticky jen udržuje. Softwary stárnou mnohem rychleji než stromy a musí přizpůsobovat rostoucímu počtu uživatelů a moderním technologiím. Přesně do tohoto bodu se dostala i naše aplikace, která teď jednoduše dožívá,” vysvětluje zakladatelka Na ovoce Kateřina Kubánková.

Loni byl viditelný stoupající zájem o samosběry v sezóně dozrávání třešní. Mohlo to souviset s pandemií koronaviru, kdy lidé častěji mířili do přírody. Stejně tak ale roste poptávka po lokálních zdrojích ovoce, pokud možno bez chemie.

„Z vlastní zkušenosti mohu říct, že je člověk až zaskočen, kolik prvotřídního ovoce roste takzvaně za rohem. Stačí se pouze začít dívat kolem sebe jedlýma očima. Věříme, že lidem, kteří okusí ovoce ze stromů ve svém okolí, bude záležet na jejich udržitelnosti. A možná se někteří z nich zasadí o to, aby ovocných míst ve městě i v krajině přibývalo,” dodává Kateřina Kubánková.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky Donio, Na ovoce, strom, máj, ovoce, třešně, pandemie covidu-19, Česko, Londýn, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozkvetlou třešeň na prvomájový polibek najdete s mapou Na ovoce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.