Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Praze vzniká nový les. Vysazeno bude přes 50 tisíc nových stromů

Jednou z důležitých rolí pro život ve městě je veřejná zeleň, což ukázal také nedávný lockdown a uzavření okresů. U Lítožnice mezi Běchovicemi, Dubčí a Kolodějemi proto nyní dochází k výsadbě nového lesa. Na ploše přibližně 5,3 hektaru bude vysazeno 53 tisíc kusů nových stromů.

Les bude převážně listnatý

V novém lese budou budou převažovat listnaté stromy, jako je dub zimní, lípa srdčitá, buk lesní a habr obecný. Vysazeny tady budou ale také jehličnany, a to především borovice, modřín a douglaska. Do budoucna se počítá s tím, že tady díky novým stromům vznikne zelený pás, který odstíní plánovanou komunikaci od stávající zástavby.

Podle náměstka primátora a radního pro oblast životního prostředí Petra Hlubučka lockdown ukázal, jak jsou důležité pro život Pražanů parky a lesy, které v metropoli jsou.

Jsou to oblíbená místa, která lidé využívají pro rekreaci, sport nebo toulky přírodou. Například návštěvnost Stromovky během epidemie koronaviru stoupla o 120 procent. Proto je důležité vytvářet nové možnosti pro trávení volného času v přírodě. Věřím, že oblast Lítožnice si lidé také oblíbí,“ říká Hlubuček.

Celá oblast prochází proměnou. Vznikají zde vodní plochy, lesíky i aleje

Celá oblast Lítožnice nyní prochází proměnou, například loni zde vznikl zcela nový rybník, došlo také k úpravě koryta Říčanského potoka. Kromě nových meandrů zde přibylo i několik tůní. Postupně zde vzniká jakási přírodní mozaika vodních ploch, lesíků a alejí, která je atraktivním cílem vycházek.

Výsadbou dřevin v oblasti Lítožnice letošní jarní etapa zalesňování teprve začíná. Celkově plánujeme během jara vysadit přes 112 tisíc sazenic lesních dřevin a z toho přes 74 tisíc sazenic bude právě na nových původně nelesních plochách. Dalších 38 tisíc sazenic pak půjde do země na pasekách ve stávajících lesích, které vznikly po odstraňování stromů uschlých, nemocných či napadených kůrovcem,“ doplnil ředitel pražských lesů Ondřej Palička.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto praha.eu

Štítky Lítožnice, les, zeleň, Praha 15, strom, Praha, Běchovice, Dubeč, Koloděje, Petr Hlubuček, pandemie covidu-19, lockdown

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze vzniká nový les. Vysazeno bude přes 50 tisíc nových stromů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.