Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Babička Věra nebo děda František. Křížky na Staromáku dostávají konkrétní jména

Babička Věra, babička Dáša, prababička Jiřinka nebo děda František. To jsou jen některá ze jmen, která během posledních hodin přibyla ke křížkům na dlažbě Staroměstského náměstí v Praze. Tisíce křížů se na náměstí objevily v pondělí ráno. K akci se přihlásilo hnutí Milion chvilek.

„Tento přístup je legitimní a důstojný, na rozdíl od konání hromadných demonstrací“

Záměrem organizátorů akce, při které byly v pondělí ráno nasprejovány na zem tisíce křížů, bylo znázornění toho, že čísla a statistiky ukazují na jednotlivé konkrétní osudy. Lidé začali ke křížkům, které symbolizují přes 24 tisíc zemřelých s covidem, připisovat jména svých zesnulých. „To jsem vůbec nečekal a dodalo to našemu happeningu úplně nový rozměr. Přiznám se, že mě to dostalo. Obrovsky silně to dokresluje jedinečnost každého jednoho z těch ztracených životů,“ uvedl pro Pražskou Drbnu předseda spolku Milion chvilek Benjamin Roll.

Původně chtěli organizátoři křížky hned odpoledne umýt, k tomu však dojít nemuselo. „Kříže namalované křídou na Staroměstském náměstí považuji za tichý způsob připomínky obětí covidu-19. Tento přístup je legitimní a důstojný, na rozdíl od konání hromadných demonstrací,  kde se hromadně porušují vládní nařízení. Domluvili jsme se v pražské koalici, že kříže na náměstí zůstanou do doby, než je smyje déšť,“ vysvětlil pro Drbnu primátor Prahy Zdeněk Hřib.

Toto gesto vedení hlavního města potěšilo právě organizátory akce. „Jsem velice rád, že to, co mělo být jednorázovou akcí, nyní žije vlastním životem. Okolnosti jsou velmi tíživé, ale jsem vděční, že to mnozí přijali jako nový impuls k tomu, jak o pandemii uvažovat a a jak o ní mluvit,“ dodal Roll.

Hrad se vyjádřil, předseda vlády ne

K pietní akci se pro redakci vyjádřil za prezidenta republiky jeho mluvčí. „Vzpomínka na zesnulé, projevení bolesti ze ztráty našich drahých, to je vyjádření pocitů srdcí lidí. Úcta k těm, kteří již opustili tento svět, je nesmírně důležitá,“ uvedl ve strohém prohlášení ve formě SMS zprávy Jiří Ovčáček.

Cílem nasprejování křížků na dlažbu Staroměstského náměstí bylo také upozornit na selhání vlády, která za mnohé z nich nese podle organizátorů odpovědnost. Andrej Babiš svou reakci k tomu, že se u křížků objevují konkrétní jména, redakci ve stanoveném termínu nedodal.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Honza Faltus

Štítky křížky, covid, dlažba, Milion Chvilek, politici, Praha, Staroměstské náměstí, Benjamin Roll, Andrej Babiš, Zdeněk Hřib, Jiří Ovčáček, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Babička Věra nebo děda František. Křížky na Staromáku dostávají konkrétní jména  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.