Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Gorily z pražské zoo Bikira a Kamba mají covid. Jejich stav je jako na houpačce, říká ředitel

Další dvě gorily z pražské zoologické zahrady mají nemoc covid-19, prokázaly to testy vzorku trusu. Nemocné jsou samice Bikira a Kamba, informovala dnes zoologická zahrada. Bikira a Kamba nejsou prvními gorilami nemocné covidem v pražské zoo, již dřív byla infekce prokázána u gorilího samce Richarda a samice Shindy ale také u několika kočkovitých šelem, jejichž situace se stabilizovala.

Téměř padesátiletá Kamba je z pražské gorilí skupiny nejstarší. Kambu nechala zahrada testovat opakovaně, protože málo žrala, často polehávala a měla zvýšenou teplotu, její dva předchozí testy však byly negativní. „Její stav je trochu jako na houpačce, už jí bylo skoro dobře, ale zase se zhoršila, a to se opakuje,“ vyjádřil se ředitel Zoo Praha Miloslav Bobek.

Gorily nížinné chová pražská zoologická zahrada od roku 1963. Osmičlenná skupina žije ve vlastním pavilonu v dolní části areálu zahrady, kde se také v roce 2004 narodilo vůbec první gorilí mládě v českých zoo, samička Moja.

Podezření na covid měli chovatelé také u gorilí samice Kijivu, kterou trápil občasný kašel. Test ale infekci nepotvrdil.

První gorilou s prokázanou koronavirovou nákazou byl v pražské zoo samec Richard. Pozitivní test mu vyšel koncem února, stejně jako dvojici lvů indických. Chovatelé je nechali otestovat protože zvířata působila unaveně, měla menší zájem o krmení, případně měli výtok z nosu a suchý kašel.

Kromě lvů indických se v pavilonu šelem nakazil novým koronavirem také samec kočky krátkouché, pár tygrů malajských a samec tygra sumaterského Falco. Podle dnešního vyjádření zoo se ale situace u šelem už stabilizovala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Štítky koronavirus, příroda, Praha, zoo, ZOO Praha, COVID-19, gorila, infekční onemocnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gorily z pražské zoo Bikira a Kamba mají covid. Jejich stav je jako na houpačce, říká ředitel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.