Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Praha má schválenou vakcínu. První dávku dostanou strážníci a lidé s poruchami intelektu

Praha domluvila se státem dodávku 1100 dávek vakcíny Pfizer/BioNTech pro první týden fungování očkovacího centra, které město plánuje v pondělí spustit v Kongresovém centru. Řekla to pražská radní Milena Johnová (Praha Sobě). Ve zkušebním provozu nebudou k očkování v centru připuštěni lidé registrovaní ve státním očkovacím systému, první týden vakcínu podle radní dostanou městští policisté a lidé s poruchami intelektu. Plný provoz by měl být zahájen 6. dubna.

Zatím centrum bude očkovat 200 lidí denně, jeho kapacita při osmihodinovém provozu po celý týden je až 1000 lidí denně. Pokud by bylo třeba, je město podle radní schopno kapacitu zvýšit rozšířením provozní doby. Podle pondělního vyjádření primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) chce město pro očkování využívat vakcíny Pfizer/BioNTech, protože jich v Praze nyní je přes 30.000 nevyužitých.

Johnová uvedla, že pražský očkovací koordinátor Martin Ježek má na příští týden dávky slíbeny. Podle Johnové se v dalších týdnech očekává významné zvýšení dodávek, takže by se zásobováním vakcínou neměl být problém. Ježek na dnešním jednání zdravotnického výboru magistrátu řekl, že s národní koordinátorkou očkování Kteřinou Baťhovou zatím dohodl pravidelné zásobování centra až do výše 500 očkovaných lidí denně. Město dá podle radní na provoz centra v prvním půl roce 11,3 milionu korun.

Podívejte se do prostor očkovacího centra v Kongresáku. Očkováno v něm bude až tisíc lidí denně

Dnes odpoledne bylo představeno Metropolitní očkovací centrum zřízené Magistrátem hlavního města Prahy. Ve fotogalerii se podívejte, jak to vypadá v prostorách velkokapacitního očkovacího centra, které se nachází v Kongresovém centru Praha....

I když lidé, kteří jsou oprávněni dostat očkování, se přes státní rezervační systém mohou do centra registrovat, ve zkušebním provozu očkování nedostanou. Johnová uvedla, že v prvním týdnu nejvýše z registru pustí pár lidí, aby doplnili počet očkovaných na požadovaných 200 denně. Jinak v centru vakcínu dostanou předem vytipované skupiny, konkrétně městští strážníci a lidé s poruchami intelektu, na které podle radní očkovací systém příliš nemyslí, i když jsou v prioritní skupině. Na očkování mají nárok také jejich opatrovníci.

Očkovací místo může vzniknout v každém zdravotnickém zařízení, nutná je jeho registrace na magistrátu. Stát plánuje spuštění velkého očkovacího centra v hale O2 universum, podle dřívějšího vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) má začít fungovat 11. dubna.

Radní doplnila, že do plného provozu, kdy se tzv. zvedne závora registračního systému a začnou se očkovat v něm přihlášení lidé, centrum pravděpodobně přejde 6. dubna. Termín se však může změnit, bude záležet i na dodávkách vakcíny.

Provoz očkovacího centra má na starosti městská organizace Metropolitní zdravotnický servis ve spolupráci s Kongresovým centrem, které spoluvlastní město, a soukromou zdravotnickou skupinou Medicon. Na provozu spolupracují i pražští záchranáři, Český červený kříž a městská firma Operátor ICT. "Registrujeme velký zájem našich lékařů a dobrovolníků podílet se na očkování nad rámec ordinačních hodin," uvedl dnes zástupce skupiny Medicon Stanislav Zezulka.

V Praze je devět státních očkovacích center a několik menších očkovacích míst. Dvě z nich provozuje magistrát, a to v Městské poliklinice ve Spálené ulici a v Městské nemocnici následné péče ve Vysočanech. Pro očkování v menších místech se využívá vakcína Moderna, vakcíny firmy AstraZeneca v metropoli míří výhradně k praktickým lékařům.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FNUSA

Štítky koronavirus, očkování, vakcína, Praha, Milena Johnová, očkovací centrum, Pfizer, BioNTech, Praha sobě, MEDICON a.s., Zdeněk Hřib

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Věra Halátová

"Vakcínu podle radní dostanou městští policisté a lidé s poruchami intelektu"? Dobré.

Středa, 24. března 2021, 13:35Odpovědět

Blanka Košeljová

Nadpis pobavil a komentáře ještě víc.

Sobota, 20. března 2021, 11:06Odpovědět

Milan Orkáč

Uvidíme, kolik těch lidí s poruchou intelektu bude. Někteří mladí protekční spratkové, případně možná i někteří zastupitelé se "chytnou"

Pátek, 19. března 2021, 06:21Odpovědět

Gracie Sluncova

Ještě nejsou naočkovaní ani 80 letí....

Čtvrtek, 18. března 2021, 17:59Odpovědět

Oldřich Pilař

Alespoň vidíme hodnotu MP Praha. Všichni ichtilove jedním verem

Čtvrtek, 18. března 2021, 16:34Odpovědět

Eva Adamovská

.....jojo...budou přednosně očkovat ichtyly....Tak ať jim aspoň píchnou tu AstraZenecu....

Čtvrtek, 18. března 2021, 15:09Odpovědět

Vojtěch Kulhánek

Neměl by se v tom dělat takový nepořádek. Pořád přibývají další a další skupiny, které se očkují přednostně. Jediné kritérium by měl být věk a zdravotničtí pracovníci. Až budou naočkováni všichni 60+, kteří se chtějí dát očkovat, tak pak to teprve otvírat pro další a další skupiny.

Čtvrtek, 18. března 2021, 14:14Odpovědět

Mirka Pal

To je ale kombinace!!!

Čtvrtek, 18. března 2021, 12:26Odpovědět

Mirka Semeráková

takže zase před nemocnými dostanou přednost zdraví???? To je papalášství na entou.

Čtvrtek, 18. března 2021, 12:08Odpovědět

Pavel Kozelský

Ztráta intelektu? Zase budou nejdříve očkovaní papaláši z vlády. Jako za socialismu.

Čtvrtek, 18. března 2021, 10:47Odpovědět

Ondřej Lukášek

Proč nejsou přednostně očkováni lidé se ztrátou imunity????(viz. článek na blisty.cz) Tak hlavně naočkovat lidi bez mozku a nechat umřít lidi který nemají imunitu. To u je moc!!!!

Čtvrtek, 18. března 2021, 08:49Odpovědět

Ondřej Lukášek

Proč nejsou přednostně očkováni lidé se ztrátou imunity????(viz. článek na blisty.cz)

Čtvrtek, 18. března 2021, 08:48Odpovědět

Praha má schválenou vakcínu. První dávku dostanou strážníci a lidé s poruchami intelektu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.