Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Petřínskou rozhlednu ohrozil požár i Hitler. Dnes si připomínáme 130 let od začátku jejího budování

Dnes je to přesně 130 od začátku budování jedné z hlavních dominant Prahy, Petřínské rozhledny. Psal se rok 1891, kdy dělníci začali na holé pláni na kopci na Petříně budovat pětkrát menší napodobeninu Eiffelovy věže. Za normální situace navštíví Petřínskou rozhlednu až 700 tisíc lidí ročně.

Rychlá stavba obrázku z blízké budoucnosti Prahy

Stavba věže z ocelových profilů, která je zakotvena jedenáct metrů pod zemí, byla relativně rychlá, trvala totiž pouze několik měsíců a rozhledna byla otevřena 20. srpna 1891. Autorem návrhu Petřínské rozhledny je architekt Vratislav Pasovský, autory konstrukce byli František Prášil a Julius Souček z Českomoravské strojírny.

Petřínská rozhledna má 11 metrů hluboké základy a na nich stojí 63,5 metrů vysoká ocelová konstrukce vážící 175 tun. Jádrem konstrukce je osmiboký tubus, v němž je umístěn výtah; okolo něj se vinou dvě točitá schodiště s 299 schody – jedno pro chůzi nahoru, druhé pro chůzi dolů. Celková výše rozhledny je 65,5 metrů. Rozhledna má dvě vyhlídkové plošiny, horní je ve výšce 55 metrů.

​zdroj: Wikipedia.org

Rozhledna byla vystavěna pro Zemskou jubilejní výstavu v roce 1891 na podnět zakladatelů Klubu českých turistů Viléma Kurze a Vratislava Pasovského. Vilém Kurz v lednu 1890 představil odvážný projekt české veřejnosti článkem s názvem „Rozhledna na Petříně, obrázek z blízké budoucnosti Prahy“.

Požár a Hitlerova nelibost

V červenci 1938 vypukl na vrcholu rozhledny požár, který vznikl pravděpodobně kvůli elektrickému zkratu ve výtahové kabině. Hasiči po půl hodině dřevěnou konstrukci pod oplechovanou střechou uhasili a v polovině srpna 1938 byla rozhledna opět zpřístupněna veřejnosti.

Zkázu pro Petřínskou rozhlednu málem znamenala návštěva Adolfa Hitlera v Praze 15. a 16. března 1939. Vůdce Třetí říše při vyhlídce z křídla Pražského hradu označil rozhlednu za ohyzdnost, která kazí výhled z Hradu na Prahu. Jeho přání zničit Petřínskou rozhlednu však nebylo vyslyšeno.

Oslavy vyvrcholí v srpnu

Lidé, kteří se o Petřínskou rozhlednu starají, čekají na zlepšení epidemiologické situace, kdy návštěvníkům budou moci znovu nabídnout komentované prohlídky v otevřené rozhledně. Oslavy 130letého by měly vyvrcholit v srpnu, kdy by měly proběhnout nejrůznější speciální akce k oslavám výročí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto praha.eu

Štítky výročí, stavba, rozhledna, Petřín, Praha, Petřínská rozhledna, Adolf Hitler, Eiffelova věž, Vratislav Pasovský, požár, Vilém Kurz, František Prášil, kopec, Wikipedie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petřínskou rozhlednu ohrozil požár i Hitler. Dnes si připomínáme 130 let od začátku jejího budování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.