Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Pražské Primátorky se opět pojedou na podzim. Termín se posunul kvůli covidu

PR článek

Sto dvanáct let, přesně tak dlouhá bude tradice pražských Primátorek v září letošního roku, kdy se bude konat již 108. ročník. Závod se podruhé za sebou uchyluje k podzimnímu termínu, přesněji k víkendu 18. a 19. září, a naváže tak na premiérový ročník, který se nakonec nekonal.

Psal se rok 1909, Rakousko-Uhersko odpočítávalo poslední roky svého fungování a Praha vzkvétala. Právě tehdy se do jejího centra měly s patronací ČVK poprvé umístit pražské Primátorky, a to jako Svatováclavské osmy. Úvodní ročník pro české a moravskoslezské kluby byl proto naplánován z pohledu dnešního diváka veslování netradičně na 28. září, tedy významný den pro naše dějiny.

Tehdy se ale nejslavnější český veslařský závod nakonec uspořádat nepodařilo, premiéru si odbyl až o rok později, a to již s oficiálním povolením pražského Magistrátu v červnovém termínu a s názvem Primátorky. Ty se během následujících více než 100 let konaly především v červnu, výjimečně ale také v září nebo dokonce jako roku 1945 v červenci. Ve 20. letech byly jednou předsunuty už na poslední květnový den.

Zářijový termín není ničím novým ani v novodobé historii. V roce 2013 byl jubilejní 100. ročník právě z června na září odložen kvůli rozsáhlým povodním, loni se termín měnil z důvodu vládních restrikcí spojených s onemocněním covid-19.

Letošní 108. UNIQA Primátorky mění datum konání z více důvodů. Jedním z nich je plánovaný stejný termín Světového poháru ve vodním slalomu v Praze-Troji. Obě akce by se střetly o jednom víkendu, stejně jako loni. A to by mohlo ubrat fanoušky oběma událostem.

Navíc se pořadatelé Primátorek chtějí vrátit k tradičnímu času finále osmiveslic mužů, které vždy bývalo v pravé poledne. 108. ročník nejstarší sportovní akce na Vltavě se tak bude konat od 18. do 19. září 2021, v pátek 17. září se uskuteční souboj nejlepších vysokoškolských posádek s názvem Univerzitní osmy.

Fanoušci vodáckých sportů si díky této změně budou moci v hlavním městě užít obě vrcholné akce, aniž by museli řešit dilema, kterou zvolí. Od zářijového termínu si navíc pořadatelé slibují klidnější situaci kolem stále se zhoršujícího stavu s onemocněním covid-19. Včasným posunutím termínu tak dají možnost naplánovat veslařskou sezónu i jednotlivým veslařským klubům a jejich posádkám.

Přesun 108. UNIQA Primátorek je výhodou i pro televizní diváky z celé republiky. Finálový program obou pražských akcí totiž bude přenášet živě sportovní kanál České televize, ČT sport. A díky přesunu Primátorek to bude v plném rozsahu.

Letošní Primátorky mají nového titulárního partnera. Je jím opět pojišťovna – tentokrát UNIQA, která v minulém roce ohlásila fúzi se společnostmi AXA a během letošního roku dojde k završení integrace všech dosavadních entit AXA pod značku UNIQA.

Ohodnoť článek

Štítky primátor hlavního města Prahy, COVID-19, AXA, Uniqa Insurance Group, Praha, Pražský magistrát, Rakousko-Uhersko, Česká televize, Světový pohár ve vodním slalomu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražské Primátorky se opět pojedou na podzim. Termín se posunul kvůli covidu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.