Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Praze protestují studenti. Před ministerstvo pokládají svíčky kvůli úpravě maturit

Před budovu ministerstva školství v Praze dnes během dne položily stovky studentů svíčku jako symbol nesouhlasu s ohlášenými úpravami letošních maturit. Vadí jim, že úřad nechce zrušit ústní část zkoušky. V poledne bylo svíček něco přes sto, k večeru již byly na místě položeny stovky svíček. Studenti přicházeli na místo postupně od rána, aby se s ohledem na protiepidemická opatření nesešli na místě najednou. Akci pořádá studentská iniciativa Spravedlivá maturita s pomocí iniciativy NE:BRZO.

U didaktických testů se prodlouží čas, ústní zkoušky zůstanou

Podle Jiřího Daniela Trávníčka z iniciativy NE:BRZO přišlo dopoledne k ministerstvo 100 až 200 lidí. Na facebooku slíbilo účast kolem 700 lidí, dalších 120 uvedlo, že se o akci zajímá. „Dopoledne byla distanční výuka, takže čekáme, že víc lidí dorazí později," řekl Trávníček dopoledne. V šest hodin večer bylo místo zaplněné svíčkami, protestní akce pokračuje do deváté hodiny večer.

Podle údajů Cermatu se k jarnímu termínu maturit přihlásilo 72 751 studentů, kteří mají jít ke zkoušce poprvé. Ministr školství Robert Plaga (ANO) minulý týden oznámil, že se u maturit na jaře podobně jako loni zruší slohy z češtiny a cizích jazyků. U didaktických testů se prodlouží čas a ústní zkoušky zůstanou. Praktické zkoušky budou moct ředitelé škol nahradit jinou formou, případně je posunout na léto, stejně jako praktickou výuku, která se nyní kvůli epidemii nemůže ve školách konat.

Ke zrušení maturit přistoupily i jiné státy

Zástupcům iniciativy NE:BRZO vadí podle Trávníčka nejvíc zachování ústních zkoušek, a to hlavně jejich praktické části. „Nejsme adekvátně připraveni na maturitní zkoušky a již je příliš pozdě a nestihneme všechno učivo dohnat," stálo na jednom ze vzkazů, které studenti položili ke svíčkám. Podle Trávníčka ministr studenty přehlíží a nekomunikuje s nimi, ačkoli jeho průzkum na instagramu ukázal, že by studenti uvítali nejvíc právě zrušení ústní části maturit.

Zástupci středoškoláků již dříve poukazovali také na to, že k větším změnám nebo i rušení maturit přistoupily i jiné státy. Názory mezi maturanty ale od začátku nebyly jednotné. Zatímco někteří si přáli úplné zrušení zkoušek, podle jiných by tak maturita ztratila na hodnotě, proto raději žádné změny nechtěli. Zástupci ředitelů středních škol označili minulý týden úpravy oznámené ministrem za rozumný kompromis.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto instagram Spravedlivá maturita

Štítky školy, koronavirus, maturity, protest, ministerstvo, Praha, maturita, svíčka, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Facebook, Instagram, CERMAT, Robert Plaga, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze protestují studenti. Před ministerstvo pokládají svíčky kvůli úpravě maturit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.