Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

FOTO: Kongresové centrum bude mít nábytek vyrobený z recyklovaných katalogů

Kongresové centrum Praha (KCP) bude mít stolky, police nebo židle vyrobené ze starých katalogů. Nábytek navrhnou designéři Tomáš Rachunek a Matěj Matouš. Ti na přípravě nového materiálu s názvem SKARTO také spolupracovali. Postup se nyní upravuje pro strojovou výrobu.

Katalogy se skartovaly na drť a vytvořil se umělý mramor

Rozhodli jsme se vzít desítky kilogramů katalogů, vytvořených z pogumovaného papíru, který nelze recyklovat a skončil by ve spalovně či na skládce. Tyto katalogy jsme skartovali na drť. Spojili jsme se s restaurátorkou a expertkou na materiály a s její pomocí se nám podařilo vytvořit umělý mramor, jehož základní stavební jednotku tvoří tato papírová drť,“ popsal proces Rachunek. „Po mnoha experimentech se nám podařilo vytvořit deskový materiál, který jsme nazvali SKARTO a následně ho použijeme na vytvoření mobiliáře KCP,“ doplnil designér.

Generální ředitelka KCP Lenka Žlebková pak uvedla, že tvůrci využili katalogy, brožury, obálky či papíry se zastaralými informacemi nastřádané za řadu let. Oslovení designéři pak původně zamýšlený projekt umělecké instalace „pozvedli“ na designérský počin se širším využitím.

Materiál s názvem SKARTO

První ukázce desky SKARTO na říjnové přehlídce Czech Design Week podle tvůrců předcházely týdny experimentování. Kromě vítězné varianty vznikly ještě další dva prototypy deskovin.

Autoři na výrobu desky 600 krát 1000 krát 30 milimetrů použili 45 kilogramů starých papírových katalogů a deset litrů disperzního lepidla. Hrubá deska se po vysušení ořeže, ručně obrousí a vyleští. Proces pak završí penetrace, která zajistí, aby byl materiál nesavý a otíratelný.

Nábytek bude reflektovat hodnoty designu 21. století

V současnosti se designérská dvojice spolu s vývojovým týmem snaží upravit proces pro strojovou výrobu recyklovaných desek. Po prvních testech materiálu připraveného tímto způsobem začnou s návrhy mobiliáře pro KCP.

Ačkoli designér musí často klienty vést a erudovat, vedení KCP souhlasilo se všemi podněty, které jsme s kolegou Matějem přinesli. Ve výsledku tak vznikne skutečně kvalitní produkt, reflektující hodnoty designu 21. století, včetně respektu k udržitelnosti,“ míní Rachunek. „Náš projekt s KCP sice nedemonstruje finální řešení jako takové, ale může být podnětem pro další designéry, vědce, kutily nebo samotné klienty a širokou veřejnost, aby nad produkty nebo jejich materiálem přemýšleli v širším spektru,“ uzavřel designér.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lukáš Oujeský, Kongresové centrum Praha

Štítky nábytek, Kongresové centrum Praha, recyklace, papír, katalog, design, materiál, kongresové centrum, výroba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Kongresové centrum bude mít nábytek vyrobený z recyklovaných katalogů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.