Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Podívejte se, jak probíhalo odstrojování vánočního stromu na Staroměstském náměstí. Co s ním bude dál?

Vánoční strom na Staroměstském náměstí začali pracovníci městské společnosti Technologie hlavního města Prahy (THMP) odstrojovat již ve čtvrtek 7. ledna. Spolu s ním z Prahy v těchto dnech mizí také jedenáct set vánočních dekorací na veřejném osvětlení a třicet vánočních stromů. Strom ze Staroměstského náměstí, který bude odvezen v pondělí, však najde nové využití. Studenti Střední odborné školy Jarov z něj vyrobí nábytek pro jedno z pražských sociálních zařízení.

Strom ze Staromáku bude využit do poslední třísky

V Praze rádi dodržujeme tradice, ale zároveň klademe důraz na péči o zeleň, ekologii a udržitelnost. Oceňuji proto, že stromek, který v období Vánoc podobně jako v minulých letech zdobil Staroměstské náměstí, neskončí na skládce nebo ve spalovně, ale bude využit do poslední třísky. Podobně chceme postupovat i v dalších letech – vánoční strom rádi využijeme k podobným prospěšným účelům jako letos,” říká pražský primátor Zdeněk Hřib.

Podle radního pro oblast školství Víta Šimrala by byla škoda, kdyby se takový strom dále nezužitkoval. „O jeho využití jsme proto začali komunikovat už před svátky s panem ředitelem Janečkem a bylo odsouhlaseno, že poskytnuté dřevo bude možné zpracovat pro Domov seniorů v Malešicích, který se nachází v blízkosti Střední odborné školy Jarov a je také organizací hlavního města. Mám z toho velkou radost, protože otázka ekologie je pro nás zásadní,” doplnil Šimral.

Tři sta padesát ozdob i šest kilometrů dlouhý řetěz

Na odstrojování stromu na Staroměstském náměstí se podílely dvě posádky elektromontérů THMP. Nejdříve pomocí vysokozdvižných plošin sundali vánoční koule, hvězdy a špici. Jednalo se asi o tři sta padesát odzdob. Pak přišel na řadu řetěz, který měřil šest kilometrů.

Deinstalace stromu se uskuteční v pondělí. „Osmnáctimetrový smrk nejdříve zavěsíme na lano jeřábu, uvolníme kotvící lana a strom položíme na zem. Kmen potom dřevorubec odvětví a rozdělí ho na přibližně čtyřmetrové klády, které odvezeme na pilu v Hostivaři,“ doplnil předseda představenstva THMP Tomáš Jílek.

Ze stromu bude nábytek

Klády zde zdarma rozřežou na prkna, která ve škole vysuší. „Následně z něj naši žáci oboru truhlář vyrobí nábytek. V úvahu přicházejí například atypické skříně, noční stolky nebo zahradní lavičky,” zmínil ředitel Střední odborné školy Jarov Miloslav Janeček možné využití.

Na Tři krále se naposledy rozsvítila také většina vánočních dekorů na stožárech pražského veřejného osvětlení. Společnost THMP letos stožáry ozdobila celkem čtyřmi sty světelnými vločkami, dvěma sty třiceti zvonky, dvěma sty hvězdami a šedesáti ozdobami ve tvaru komety nebo svíčky. Dalších zhruba dvě stě ozdob mělo pak podobu nejrůznějších řetězů a světelných záclon.

Ohodnoť článek

Foto Facebook THMP

Štítky strom, Vánoce, Staroměstské náměstí, dřevo, využití, vánoční stromek, Technologie hlavního města Prahy, Střední odborná škola stavební a zahradnická, Praha, nábytek, Vít Šimral, Zdeněk Hřib, Tomáš Jílek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Podívejte se, jak probíhalo odstrojování vánočního stromu na Staroměstském náměstí. Co s ním bude dál?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.