Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: Po zemětřesení v Chorvatsku hlásili lidé výkyv budovy v Praze

Chorvatsko během dvou dní zasáhla dvě zemětřesení. Po pondělním, které dosáhlo síly 5,1 Richterovy stupnice, udeřilo další a silnější v úterý kolem poledne. Chorvatsko hlásí minimálně jednu oběť. Otřesy byly tak silné, že je hlásili i lidé v Praze, kde kvůli nim i zasahovali hasiči.

Podle evropského seizmologického centra EMSC šlo o dozvuk dalšího zemětřesení, které zasáhlo Chorvatsko v úterý před půl jednou odpoledne. Epicentrum je hlášeno necelých padesát kilometrů od Záhřebu. Úterní otřesy byly cítit po celém Chorvatsku, v okolních státech a evropských metropolích, ale také na území České republiky.

Kvůli chorvatskému zemětřesení zasahovali i hasiči v Praze. „V ulici Slánská jsme zasahovali v obytném domě. Obyvatelé pocítili výkyv budovy,“ uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka. Sílu zemětřesení mohli podle ředitele Aleše Špičáka z Geofyzikálního ústavu AV pocítit i obyvatelé Česka, nicméně zemětřesení podle něj nemohlo mít žádný vliv na statiku budov.

Makroseismické dotazníky Geofyzikálního ústavu Akdamie věd ukazují, že právě Praha je jedno z míst v České republice, kde lidé zaznamenali zemětřesení nejvíc.

Chorvatská HRT napsala, že zasažena je oblast u měst Sisak, Petrinja a Glina, kterou zasáhlo zemětřesení už v pondělí. Poškozeno je tam na 500 budov. V Sisaku záchranáři vyprostili z trosek jednoho domu rodinu. K nepoznání je podle televize poškozené centrum Petrinje, odkud jsou také hlášeni zranění.

V Chorvatsku je to druhé zemětřesení za tento týden. V pondělí byly ve stejné oblasti zaznamenány otřesy o síle více než pět stupňů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hrvatski Crveni križ/Croatian Red Cross

Štítky zemětřesení, Chorvatsko, výkyv, Praha, Česko, Martin Kavka, Záhřeb, Sisak, Petrinja

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Po zemětřesení v Chorvatsku hlásili lidé výkyv budovy v Praze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.