Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Unikátní muzeum škodovek vzniká kousek od Prahy. Nabídne největší sbírku sportovních škodovek na světě

Nejen pro milovníkům automobilů bude od jara 2021 otevřeno nové automuzeum Svět škodovek v Čerčanech u Prahy. Připravované muzeum bude plné unikátních prototypů závodních i užitkových aut Škoda, které takto pohromadě nejsou vystaveny v žádném jiném muzeu. Bude se jednat o největší ucelenou soukromou sbírku sportovních škodovek na světě.

K vidění budou vývojové prototypy modelů Škoda 1000 MB, 110 R, Garde či 720. Ze závodních strojů bude vystavena Škoda 130 RS, Rapid H, Favorit 1600 H či 130 LR/H původně vytvořená pro rally skupinu S. Z užitkových vozů pak všechny karosářské varianty Škody 1202 či speciálně upravený Favorit na hydraulickém podvozku pro převoz tělesně hendikepovaných. 

Šedesátka aut na 1400 metrech čtverečních

V muzeu budou k vidění také unikátní prototypová auta, vládní speciály nebo užitkové verze vozů Škoda. V muzeu bude také stará učebna autoškoly s kompletním simulátorovým vybavením a mnoha dobovými pomůckami.

Většinu vystavovaných aut si budou moct návštěvníci prohlédnout ve stálých expozicích i krátkodobých výstavách, a to na výstavní ploše 1400 metrů čtverečních. Sbírka celkově obsahuje sto automobilů Škoda, v muzeu jich bude vystaveno okolo šedesátky.

Dva nadšenci, kteří zachraňovali auta před kovošrotem

Za projektem stojí dva automobiloví nadšenci a kamarádi Tomáš a Pavel. „Nejdříve jsme společně hledali a renovovali unikátní závodní, prototypové a užitkové vozy značky Škoda. Mnohá auta jsme zachránili před kovošrotem nebo je vykoupili z jejich závodní kariéry. Postupně jsme je vystopovali u nás i v celé Evropě a vytvořili tak sbírku okolo sta unikátních vozů, které nikde jinde nejsou k vidění, a to dokonce ani v Mladé Boleslavi,“ říká Tomáš Hervert, jeden ze zakladatelů muzea Svět Škodovek.

Součástí areálu bude také expozice věnovaná historii dopravního značení v Československu. V areálu nebude chybět ani kavárna s dětským koutkem a venkovní retro hřiště.

Poté začalo pátrání po vhodném místě, kde by škodovky vystavovali. Areál se podařilo najít až v roce 2019, a to v Čerčanech u Prahy. „Areál, který jsme objevili, je totiž s motorismem spojený od jeho vzniku v roce 1945. Po roce 1989 to byl výrobní areál Jawy. Před tím byl areál součástí národního podniku Autobrzdy Jablonec a ještě před tím to byl národní podnik PAL. A tím se dostáváme k prvnímu a nejzajímavějšímu majiteli, kterým byla firma J. Kraucher a spol. Její spolumajitel Jindřich Kraucher byl jeden z prvních prvorepublikových automobilových závodníků a velmi šikovný konstruktér,“ popisuje Tomáš Hervert.

Areál je po zakoupení nutné zrekonstruovat a největší investicí byla střecha, která se musela kompletně předělat. Kvůli tomu došlo k překročení připraveného rozpočtu a potřebné finance teď dvojice mužů shání na Hithitu. Zde si fanoušci škodovek kromě samotných vstupenek mohou zakoupit také soukromou prohlídku, kurz sportovní jízdy nebo účast na slavnostním otevření muzea. Pokud se povede vybrat vysoká částka, vznikne v areálu také velká nakloněná rampa, která bude imitovat závodní okruh, po kterém se budou prohánět okruhové speciály.

Ohodnoť článek

Foto Svět škodovek

Štítky doprava, muzeum, škodovka, Škoda, auto, Praha, ŠKODA AUTO a.s., Čerčany, Škoda 1000 MB, Škoda 130 RS, Škoda 1202, Favorit, Jawa, HitHit, Evropa, prototyp

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Unikátní muzeum škodovek vzniká kousek od Prahy. Nabídne největší sbírku sportovních škodovek na světě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.