Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Předmět zabavený nacisty se vrátil zpět do rodiny. Osvětimská knihovnice Dita Krausová převzala číši, která patřila jejímu tchánovi

Skleněnou číšku z 19. století zabavenou nacisty předalo příbuzné původních majitelů Uměleckoprůmyslové muzeum (UPM). Původního majitele číšky, Richarda Krause, který zahynul v roce 1944 v Osvětimi, identifikovalo Centrum pro dokumentaci majetkových převodů kulturních statků obětí druhé světové války. Muzeum v úterý číšku předalo Ditě Krausové z Tel Avivu.

Centru se již podařilo identifikovat 101 původních majitelů předmětů ve státních sbírkách. Loni výsledky jeho práce představilo UPM na výstavě Navracení identity.

Deportace do Terezína a do Osvětimi

Richard Kraus (1884 až 1944) byl spolumajitelem Továrny dětské konfekce a prádla Bloch a Kraus. Později byl majitelem továrny RIKRA, kde zaměstnával na šedesát švadlen. Oženil se s Marií Strassovou, s níž měl dva syny Ottu (1921 až 2000) a Harryho (1928 až 1945). V roce 1942 byl společně s manželkou i oběma syny deportován do Terezína a později do Osvětimi.

Richard Kraus byl v Osvětimi poslán do plynové komory. Jeho manželka zemřela v táboře Belgen Belsen několik dní po jeho osvobození na tyfus. Mladší syn Harry zahynul zřejmě v dubnu 1945 jako účastník pochodu smrti. Z celé rodiny Krausových tak přežil pouze Otto, který se později stal spisovatelem a středoškolským učitelem.

Emigrace do Izraele

Po válce se v roce 1947 oženil s Ditou Polachovou, se kterou se seznámil v pracovním táboře. Po znárodnění arizované továrny, kterou Otta po válce restituoval, komunisty v roce 1948, se manželé i se synem museli  vystěhovat z rodinné vily. Ta se nacházela přímo v prostoru továrny. Nedlouho poté emigrovali do Izraele.

Jejich osudy zpracoval Antonio González Iturbe v knize Osvětimská knihovnice. Minulý rok Ditě Krausové vyšla autobiografie s názvem Odložený život. Svou knihu i své osudy také osobně představila na knižním veletrhu Svět knihy v roce 2019.

Osvětimská knihovnice převzala rodinné dědictví

Otto Kraus po válce identifikoval ve skladech Národní správy majetkových podstat šest předmětů z pozůstalosti svého otce, z toho dvě sklenice se nacházely ve skladu na Strahově. K jejich vrácení před emigrací rodiny však již nedošlo. Národní správa tak předměty označené transportním číslem Richarda Krause zpeněžila v rámci celkové likvidace skladu. Sklenice ze Strahova převzala Antikva. V UPM se podařilo identifikovat jednu jeho další sklenici, která se nyní vrátila rodině do rukou Dity Krausové.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto www.upm.cz

Štítky ČR, Izrael, výtvarné umění, historie, muzeum, Židé, Dita Krausová, holokaust, umění, Richard Kraus, rodina, Auschwitz, druhá světová válka, nacismus, Tel Aviv, továrna, válka, Otto Kraus, koncentrační tábor Terezín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Předmět zabavený nacisty se vrátil zpět do rodiny. Osvětimská knihovnice Dita Krausová převzala číši, která patřila jejímu tchánovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.