Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Pražští lesníci vypěstovali v rámci projektu Vánoční jedlička s budoucností stromky, které lze po Vánocích zasadit

V hlavním městě budou k prodeji sazenice jedlí v květináčích, které bude po vánočních svátcích možné zasadit. Mnohé sazenice letos poprvé do projektu Vánoční jedlička s budoucností vypěstovali pražští lesníci. Loni bylo k prodeji 350 jedliček, letos jich jsou rovné dva tisíce. Za první týden se prodala asi sto stromů, uvedla mluvčí Zatímco loni bylo k prodeji určeno 350 jedliček, letos je jich 2000. Za týden se prodala asi stovka stromků, řekla mluvčí organizace Lesy hlavního města Petra Fišerová.

Stromečky po Vánocích nemusejí skončit u popelnic

Patnáct set zhruba půlmetrových stromků pochází z lesní školky ve Staré Boleslavi, dalších 500 jsme pro projekt poprvé vypěstovali v naší lesní školce v Čimickém háji,“ uvedla Fišerová. Vypěstování stromků podle Fišerové v podmínkách, které jsou totožné nebo podobné jejich budoucímu trvalému stanovišti zvyšuje jejich odolnost a životaschopnost.

V případě, že by do plánů lesníků zasáhla pandemie covidu-19, bude výsadba stejně jako letos na jaře omezená.

Po Vánocích tak nemusí skončit u popelnic sazenice jedle bělokoré, které stojí sto korun. Kupující kromě stromku obdrží podrobný návod, jak se o jedličku během Vánoce starat. Stromečky mohou zájemci koupit v hájovnách spadajících pod městskou organizaci, v ekocentru Prales v Praze 19 a v Zahradnictví Ďáblice v Praze 8.

Společné sázení je plánováno na březen

Při dodržení doporučených postupů by měly jedličky přežít vánoční období i zasazení. Majitelé stromů je mohou zasadit u sebe na zahradě nebo v lese, kde při společném sázení budou u výsadby asistovat pražští lesníci. Společné sázení stromů je podle mluvčí náplánováno na neděli 28. března 2021 ve 14:00 v Kunratickém lese.

Majitelům stromků pošleme informace, jak se správně strom sází a GPS souřadnice místa, kde je možné strom vysadit. V případě potřeby bude na místě k dispozici lesník. Nebude se ale jednat o hromadnou akci,“ řekla Fišerová.

Nejoblíbenější jsou jedličky

Ročně Česši spotřebují až 1,3 milionu vánočních stromků. Z tohto jedlí je kolem 75 procent, stříbrného smrku 15 procent a klasického smrku a borovice asi deset procent. Polovinu prodejů tvoří dovozy a prodej umělých stromů klesá. Výše zmíněná jedle bělokorá byla podle informací na webu Lesů hlavního města v minulosti nejhojnějším jehličnanem v Česku, v průběhu 20. století však z českých lesů takřka vymizela. Její sazenice jsou pravidelnou součástí každoročních výsadeb v pražských lesích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto praha14.cz

Štítky Vánoce, jedle, stromek, les, šetříme přírodu. strom, projekt, strom, hlavní město, Praha, pandemie covidu-19, Česko, Stará Boleslav, Čimický háj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští lesníci vypěstovali v rámci projektu Vánoční jedlička s budoucností stromky, které lze po Vánocích zasadit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.