Praha spolu s Asociací hotelů a restaurací (AHR ČR) a Svazem obchodu a cestovního ruchu (SOCR) připravila kampaň s názvem Vaříme za vás. Ta má podpořit pražské restaurace a vyzvat Pražany k tomu, aby kupovali jídlo a nápoje přímo z výdejních okének podniků a pomohli je tak v době koronaviru zachránit před hrozícím zánikem. Už na začátku měsíce spustila metropole projekt Obědy (nejen) pro děti. Ten zprostředkovává finančně dostupné obědy dětem v období, kdy jsou školy zavřené.
Možností, kde se v Praze najíst, je nepřeberné množství. Jenže stovky hospod a restaurací jsou kvůli pandemii koronaviru uzavřené a mnohým kvůli kritické situaci hrozí zánik.
„Pražské restaurace si podporu města nepochybně zaslouží. Kvůli aktuálním vládním nařízením a markantnímu propadu turismu se staly jedním z největších otloukánků. Podpořme své oblíbené podniky alespoň návštěvou jejich výdejního okénka. Můžeme jim pomoci překlenout toto složité období tak, aby nám opět mohly nabídnout obvyklý servis, až opatření skončí,“ uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib.
Primátor proto inicioval výzvu široké veřejnosti, která má za cíl podpořit pražské restaurace. Kromě toho, že tyto podniky dotvářejí atmosféru živoucí metropole, zároveň zaměstnávají tisíce lidí. Právě těm hrozí, že přijdou o práci. Lidé tak mohou těmto podnikům pomoct tak, že si pro své oblíbené jídlo přijdou přímo k výdejnímu okénku.
Podpoře podnikatelů se Praha věnuje dlouhodobě. Příkladem z poslední doby je i projekt Obědy (nejen) pro děti. „Už začátkem měsíce spustila Praha také projekt Obědy (nejen) pro děti, který zprostředkovává finančně dostupné obědy pro děti v období, kdy jsou školy zavřené. Zároveň se jedná také o další příležitost pro restaurace, jak si přivydělat na provoz. V současné době je do projektu přihlášeno zhruba šedesát restaurací po celém území hlavního města,“ řekl náměstek primátora Petr Hlubuček.
Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a viceprezidenta Hospodářské komory ČR Tomáše Prouzy je pomoc pražským restauracím důležitou součástí záchrany pražské ekonomiky. „Přitom stačí velmi málo – pro jídlo si dojít místo objednávky přes rozvážkovou službu. Restaurace, kavárny i hospody byly vždy pevnou součástí života v Praze. A děláme všechno pro to, aby jí znovu byly i po současné krizi. Díky všem, kteří nám s tím pomáhají, a díky všem majitelům i zaměstnancům, že své podniky zuby nehty drží při životě,“ uvedl Prouza.
Praha vytváří 60 procent celkového cestovního ruchu v celém Česku. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka jsou restaurace jedním ze základních pilířů tohoto odvětví. „Jsou významným poskytovatelem pracovních příležitostí a podílejí se tak na zvyšování životní úrovně obyvatel města. Zachování infrastruktury pohostinství, ale také ubytovacích služeb, bude klíčovým faktorem pro návrat turistů do našeho hlavního města. Atmosféra našich hospůdek a restaurací hraje rovněž významnou úlohu v životě místních obyvatel při setkávání s přáteli,“ zdůraznil Stárek.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.