Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vánoční strom pro Prahu je pokácen. Ozdobí ho šest kilometrů světelných řetězů

V obci Kamenný Přívoz v okrese Praha-západ ve Středočeském kraji od dnešního rána probíhá kácení vánočního stromu, který letos ozdobí Staroměstské náměstí. Strom bude dnes pokácen a převezen do skladu v Modleticích, odkud poputuje zítra večer právě na Staroměstské náměstí.

Strom by byl pokácen v každém případě

Smrk ztepilý, který vyrostl v obci Kamenný Přívoz, měří osmnáct metrů a váží tři a půl tuny. Strom rostl asi 40 let a majitel ho Praze nabídl právě jako vánoční strom, protože už začal zaclánět hradbě a hradbu poškozovat. Byl by tedy pokácen v každém případě, takto ještě může posloužit jako symbol Vánoc pro hlavní město.

Od dnešních brzkých ranních hodin se připravovala technika ke kácení a po desáté hodině už byl strom odříznutý od pařezu. „Na pařezu bylo ve výšce asi 40 centimetrů od země vidět 35 letokruhů, takže strom mohl růst nějakých 40 let,“ uvedl Jiří Vorlíček, mistr republiky v práci s motorovou pilou, pro kterého to byl už devátý pokácený vánoční strom pro Prahu. Po odříznutí stromu od pařezu probíhalo opracování do dvoumetrové patky, aby mohl být strom usazen na Staroměstském náměstí.

Tohle je vánoční strom, který letos ozdobí Staromák. Vedení Prahy tají termín jeho rozsvícení

Pražané už znají podobu stromu, který letos ozdobí Staroměstské náměstí a stane se symbolem Vánoc v hlavním městě. Letos bude pražským klenotem devatenáctimetrový smrk ztepilý, který vyrostl nedaleko Jílového u Prahy. Smrk stojí v obci Kamenný...

Hlavně opatrně

Vánoční strom pro Prahu se musí kácet opatrně, aby se nepolámaly jeho větve. „Strom kácíme do závěsu na jeřábu, aby se po opracování mohl položit na přistavený kamion. I při přepravě půjde o to, aby se nepolámaly větve, na kterých strom leží,“ uvedl Tomáš Jílek z Technologií hlavního města prahy, která letos poprvé zajišťuje kácení, transport i dekoraci vánočního stromu.

Z Kamenného Přívozu strom poputuje do skladu v Modleticích. Na Staroměstské náměstí dělníci přivezou strom v pondělí večer a zdobit se začne v úterý ráno. Objeví se na něm barvy české trikolóry. Občané na sociálních sítích vybrali ze dvou možností uměřené a skromnější variantu, přesto strom ozdobí šest kilometrů světelných řetězů.

ANKETA: Pražané hlasují mezi dvěma variantami ozdob pro vánoční strom. Která se líbí vám?

K Vánocům neodmyslitelně patří stromeček na Staroměstském náměstí v samém srdci Prahy. Letos se jím stane devatenáctimetrový smrk ztepilý, který vyrostl nedaleko Jílového u Prahy. V těchto dnech se vybírá podoba, kterou stromeček získá. Anketu...

Záložní strom u Kladna

Strom budou zaměstnanci zdobit celý týden a tradičně bude rozsvícen o prvním adventním víkendu, přesný čas však letos magistrát nechce zveřejnit, aby se na Staroměstském náměstí nesešlo příliš mnoho lidí kvůli aktuální situaci v souvislosti s šířením koronaviru.

Zajímavostí je, že pokud by byl strom při kácení nebo transportu poškozen, Praha by bez vánočního klenotu nezůstala, záložní strom totiž stojí u Kladna.

Ohodnoť článek

Foto Facebook Technologie hlavního města Prahy

Štítky Vánoce, strom, kácení, Praha, vánoční stromek, Staroměstské náměstí, Kamenný Přívoz, Modletice, pařez, Středočeský kraj, okres Praha-západ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční strom pro Prahu je pokácen. Ozdobí ho šest kilometrů světelných řetězů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.