Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

TÝDEN V PRAZE: On-line vzpomínkové akce k 17. listopadu či přednáška o Rembrandtovi

Vzhledem k vládním opatřením je v době nouzového stavu prakticky zastavena kultura nejen v Praze, ale také v celé zemi. Ovšem i v této době se přece jen některé akce uskuteční, a to formou online přenosu nebo ze záznamu, který bude následně dostupný online. Příští týden si budeme 17. listopadu připomínat Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studenstva, takže i většina on-line akcí se váže právě k tomuto státnímu svátku. A že je z čeho vybírat!

Hrdinky

Pondělí 16. listopadu  od 19 hodin, na TOMTO ODKAZU

Byly odvážné. Mnohdy předběhly dobu. Šly si za svým a někdy za odvahu zaplatily cenu nejvyšší. Ale svým příběhem inspirovaly tisíce a miliony dalších žen, které dnes díky nim mohou žít svobodně a podle svých představ. V září letošního roku v nakladatelství Universum vyšla kniha, která propojila originální studentské portréty a strhující vyprávění spisovatelky Kateřiny Tučkové a jejich spolupracovnic.

Projekt Hrdinky byl inspirován stým výročím uzákonění rovného volebního práva pro československé ženy. Původně vznikl jako semestrální zadání studentům Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

O portrétech, navazující výstavě a především o příbězích výjimečných českých žen budou debatovat autorky projektu Renáta Fučíková a Kateřina Tučková.

Korzo Národní i u vás doma

Úterý 17. listopadu od 9.00 na TOMTO ODKAZU

Letošní oslavy 17. listopadu se přesunou z Národní třídy i do vašeho obýváku. Skrze živé streamy, bohatý online program nebo sametový brunch se k vám domů přenese atmosféra oslav a s ní související reflexi společnosti.

Pietní místo na Národní třídě bude krásné, důstojné a online. Vy napíšete vzkaz a zapálíte virtuální svíčku, naši dobrovolníci to za vás udělají na místě v přímém přenosu. V 17.11 zazní ikonická Modlitba pro Martu napříč českými rádii i pražským rozhlasem. Významné budovy se večer rozsvítí v barvách české trikolory.

Oslavy 17. listopadu se přesunou do online prostředí. „Zůstaňte doma, ale nezapomeňte,“ vyzývají organizátoři

Oslavy Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva proběhnou také tento rok, jen v jiné formě, než jsme byli zvyklí. Výročí 17. listopadu se letos musí obejít bez větších veřejných akcí a tradiční pietní akce se uskuteční za...

17/11 Obývák Václava Havla (debaty živě)

Úterý 17. listopadu od 12 hodin, na TOMTO ODKAZU

Obývák Václava Havla nemůže na oslavách 17. listopadu chybět. A to ani letos, kdy se dění z ulice přesouvá k vám domů. Knihovna Václava Havla bude vše streamovat živě až do vašeho obýváku, tak se usaďte a těšte se na zajímavé hosty! Celý program a seznam hostů najdete na facebookové události ZDE.

Svoboda je především zodpovědnost. Oslavte s námi výročí sametové revoluce zrovna tak – ze svých obýváků sledováním streamů, které pro vás organizátoři připravili.

Koncert pro budoucnost 2020 #SamiAleSpolu

Úterý 17. listopadu od 16.30 do 21.30 na TOMTO ODKAZU

FESTIVAL SVOBODY je otevřené uskupení nezávislých občanských iniciativ a organizací pořádající akce k výročí 17. listopadu, kteří každoročně pořádají koncerty, průvody, besedy, happeningy a další akce po celé republice.

Koncert pro budoucnost se bude streamovat živě až k lidem domů. Poprvé se tak lidé spojí po celé republice a společně oslaví 31 let svobody! Nejsme v tom totiž #samialespolu. Koncert moderují Linda Bartošová a Jindřich Šídlo. Mezi vystupujícími nebudou chybět The Plastic People of the Universe, Ondřej Gregor Brzobohatý s Matoušem Kobylkou, Jiří Schmitzer, Tomáš Klus, Ewa Farna nebo Ivan Hlas Trio. Mimo jiné promluví například Michael Žantovský, Tomáš Etzler, Lenka Krobotová či herci Dejvického divadla.

Studentské revoluce

Úterý 17. listopau, na TOMTO ODKAZU

Virtuální výstava Paměti národa s názvem Studentské revoluce připomínající události z let 1939 a 1989, kdy tuzemské dějiny ovlivnili studenti a studentská hnutí. Organizátoři výstavu zpřístupní 17. listopadu na platformě Google Arts & Culture.

NGP ― Online přednáška | Rembrandt ⁠–⁠ revoluce v grafice

Čtvrtek 19. listopadu od 18 do 19 hodin na TOMTO ODKAZU

Přednáška proběhne na Facebookovém profilu Národní galerie Praha a na vaše případné dotazy odpoví kurátorka v komentářích pod přenosem. Přednáška bude zdarma a je bez rezervace.

Rembrandt je pokládán za jednoho z nejoriginálnějších grafiků všech dob. Grafická tvorba byla pro Rembrandta svébytným uměleckým projevem, věnoval se jí se stejným zaujetím a invencí jako malbě. V čem byla Rembrandtova grafická práce tak výjimečná a nová? Byl úspěšným grafikem již za svého života? Jak hodnotili Rembrandtovy lepty jeho současníci a čím jsou inspirativní i dnes? Na tyto otázky se soustředí přednáška připravená u příležitosti výstavy Rembrandt, portrét člověka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto dikyzemuzem.cz, Adam Mráček

Štítky týden v Praze, on-line, internet, kultura, 17. listopad, Rembrandt, přednáška, Praha, slavnost, výstava, Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva, portrét, Kateřina Tučková, revoluce, Václav Havel, Ewa Farna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TÝDEN V PRAZE: On-line vzpomínkové akce k 17. listopadu či přednáška o Rembrandtovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.