Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Oslavy 17. listopadu se přesunou do online prostředí. „Zůstaňte doma, ale nezapomeňte,“ vyzývají organizátoři

Oslavy Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva proběhnou také tento rok, jen v jiné formě, než jsme byli zvyklí. Výročí 17. listopadu se letos musí obejít bez větších veřejných akcí a tradiční pietní akce se uskuteční za přísných hygienických podmínek. Do online prostředí se přesunou kulturní akce, a také organizátoři apelují, aby lidé tento rok oslavili svátek z domova.

Svíčku zapálí dobrovolníci

V loňském roce navštívilo akce k připomenutí výročí 17. listopadu jenom v Praze 200 tisíc lidí. Kaaždý rok organizátoři vzpomínkových akcí lidi do Prahy lákají, tento rok je to však jinak. Vyzývají ke klidným oslavám z domova a ujišťují, že o bohatý program a důstojnou pietu lidé nepřijdou. Program se bude přenášet online. Například svíčku na Národní třídě si lidé budou moct zapálit přes dobrovolníky, kteří jako každoročně zajistí výzdobu Národní třídy vlajkami a trikolorami.

Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva je státní svátek, který se slaví každoročně 17. listopadu a připomíná dvě události moderních českých dějin, spojených se studenty českých vysokých škol, a to v roce 1939 a 1989.

„Pro tradiční návštěvníky Národní třídy jsme se pokusili přenést do online prostředí co největší část oslav tak, jak jsou na ně už v posledních letech zvyklí. Koncerty, divadla či literární blok v Obýváku Václava Havla. Online formát nám navíc umožní oproti klasickému programu na ulici připravit například delší divadelní představení nebo celý blok tematických debat,“ shrnuje program letos už sedmého ročníku akce Korzo Národní předseda pořádajícího spolku Díky, že můžem Lukáš Černý.

Program celé akce akce bude dostupný na webu DIKYZEMUZEM.CZ. „Letošní 17. listopad je pro nás organizačně velká výzva, ale myslím, že je za stávající situace o to důležitější oslavy alespoň nějakou formou uskutečnit, dodat lidem trochu optimismu a v době omezení celé řady svobod připomenout jejich původ a důležitost,“ dodává Černý.

Také ministr zdravotnictví Jan Blatný apeluje, aby lidé i přes momentální stabilizovanou situaci zůstali doma a omezili sociální kontakty. „Rozhodně nemáme vyhráno, proto bych velmi rád všechny lidi požádal, aby i nadále dodržovali zavedená opatření a zejména ve dnech volna, včetně 17. listopadu, i nadále spíše omezili sociální kontakty. Je to jedna z velmi efektivních cest, jak zpomalit šíření epidemie, jak ji porazit,“ uvádí ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Online přenos z Albertova i z Národního divadla

Další akce se uskuteční také převážně formou online přenosu z Albertova či Václavského náměstí. Slavnostní večer přenášený z Karolina chystá Univerzita Karlova. V Národním divadle se uskuteční předávání cen Paměti národa, které bude přenášet Česká televize. Ta uvede také premiéru dokumentu mapujícího loňské oslavy. 

Také letos mají oslavy podporu hlavního města. Podle primátora Prahy Zdeňka Hřiba se oslavy 17. listopadu v posledních letech staly dobrým zvykem a milou tradicí. „Na Národní třídu, Albertov či Václavské náměstí chodí každoročně desetitisíce lidí a Praha tyto akce dlouhodobě podporuje. Ačkoliv nyní nelze pořádat velká shromáždění, ani letos bychom tento významný den neměli přejít mlčením. Oceňuji, že organizátoři oslav našli originální způsob, jak si je připomenout i v této nelehké době,“ zdůrazňuje primátor Zdeněk Hřib.

Prahu rozezní Modlitba pro Martu

Do státních barev se oděje Pražský hrad, Petřínská rozhledna, Tančící dům, Mahenovo divadlo v Brně nebo třeba Moravské divadlo v Olomouci.

Virtuální vzpomínky nebudou ale jen na internetu, přesně v 17 hodin 11 minut zazní na většině rozhlasových stanicích Modlitba pro Martu. V Praze ikonickou píseň k lidem přenesou také ampliony městského rozhlasu. Ve stejný čas se také po celé republice rozsvítí do bílé, červené a modré na tři desítky významných objektů a budov.

Nezlomní a obětovaní

„Pro nás, kteří jsme zažili dobu nesvobody, zavřených hranic a perzekucí, je sedmnáctý listopad něco jako zázrak. I letos ho oslavujeme, i když trochu jinak než obvykle. Muzeum paměti XX. století, které založilo hlavní město Praha, v tomto týdnu připomíná listopadové dny filmovým festivalem Nezlomní a obětovaní a také dvěma výstavami, jejichž komentovanou prohlídku lze stejně jako festival zhlédnout online na MUZEUM20STOLETI.CZ,“ říká radní hl. m. Prahy pro oblast legislativy, veřejné správy a podpory bydlení Hana Kordová Marvanová.

Začíná třídenní festival dokumentárních filmů Nezlomní a obětovaní. První ročník se koná online

V úterý 10. listopadu odpoledne začíná první ročník třídenního festivalu dokumentárních filmů s názvem Nezlomní a obětovaní, který přinese snímky o historických osobnostech a dramatických událostech minulého století. Festival představí snímky...

Výstava s názvem Rok zázraků. Československo a rozpad sovětského bloku byla poprvé vystavena loni v Evropském parlamentu. Druhá s názvem Nemějte strach! Církev a cesta střední Evropy ke svobodě ​se pak podle radní Kordové Marvanové váže zejména k blížícímu se 100. výročí narození papeže Jana Pavla II.

„Zůstaňte doma, ale nezapomeňte.“

„Svátek 17. listopadu vnímám velmi osobně. Minulý rok byl svým kulatým výročím a skvělým programem mimořádný a já na ten den s láskou vzpomínám. Proto jsem moc ráda, že i přes stávající opatření letos nevyjdou přípravy naprázdno a my představíme bohatý kulturní a vzdělávací program online, aby si ho mohl každý užít z pohodlí svého domova,“ komentuje program letošních oslav radní hl. města Prahy pro kulturu Hana Třeštíková.

Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka je živá kultura jedním z nejdrastičtěji zasažených oborů, a také proto velmi podporuje přesunutí kulturních projektů do oline prostředí. Kultura podle něj potřebuje maximální podporu, aby toto období překlenula. 

Proto se prostřednictvím našich dotačních programů snažíme pomoci jak neziskové kultuře, tak i té ziskové. Do druhé výzvy programu COVID – Kultura, která nyní běží, se od konce října přihlásily již tisíce OSVČ v kultuře. Každému žadateli přispějeme do konce roku částkou ve výši 60 tisíc korun. Vedle toho samozřejmě žádají i kulturní subjekty, jak tomu bylo i v první výzvě tohoto programu. Už nyní také jednáme se zástupci mnoha kulturních oblastí o další covidové pomoci pro příští rok,“ uzavírá Zaorálek.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto dikyzemuzem.cz, Adam Mráček

Štítky 17. listopadu, oslavy, koronavirus, covid-19, zůstaňme doma, nezapomeňme, Praha, slavnost, domov, Mezinárodní den studentstva, kultura, Národní třída, Zdeněk Hřib, Lubomír Zaorálek, Jan Blatný, Hana Kordová Marvanová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oslavy 17. listopadu se přesunou do online prostředí. „Zůstaňte doma, ale nezapomeňte,“ vyzývají organizátoři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.