Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obchody s dušičkovým zbožím dostaly výjimku a mohou prodávat i v neděli

Stánky i obchody prodávající pietní zboží, jako jsou věnce či svíčky, a provozovny na zpracování kamene mohou být otevřeny i v neděli. Výjimku s ohledem na blížící se Dušičky schválila dnes na mimořádném jednání vláda. Na twitteru to uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Zákaz maloobchodního prodeje platí v České republice od 22. října. Od středy mohou obchody, které mají výjimku, fungovat maximálně do 20:00. V květinářství mohou od středy v jeden čas nakupovat maximálně dva zákazníci. Povoleny nejsou ani trhy kromě prodeje potravin na farmářských trzích.

„Dušičky bez komplikací.“ 

Vláda v pondělí rozhodla o tom, že i obchody a služby, které mají v současné době výjimku ze zákazu maloobchodního prodeje, musejí být o nedělích zavřeny. Týká se to potravinářských řetězců, drogerií, optik či květinářství. Kabinet v souvislosti s Památkou zesnulých, která připadá na 2. listopadu, dnes rozhodl, že ze zákazu, včetně nedělního prodeje, vyjme také obchodníky s pietním zbožím a ze služeb například výrobce pomníků. „Dušičky bez komplikací,“ napsal Havlíček.

Hlavní nápor prodejů svíček, lamp, věnců a dalších dekorací na hroby vrcholí v těchto dnech. Některé potravinářské řetězce, které dušičkový sortiment nabízejí, díky zavřeným hobbymarketům zaznamenaly vyšší prodeje. Naopak květinářství hlásí velmi nízký zájem o dušičkové zboží, neočekávají poptávku srovnatelnou s předchozími lety.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, trh, vláda, hospodářství, koronavirus, Dušičky, nouzový stav, obchod, Karel Havlíček, svíčka, věnec, ANO 2011, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchody s dušičkovým zbožím dostaly výjimku a mohou prodávat i v neděli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.