Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VIZUALIZACE: Areál v okolí Vinohradské vodárny ožije. Vznikne zde vodárenské osvětové centrum Hydropolis Praha

Praha chce vybudovat v areálu Vinohradské vodárny osvětové centrum Hydropolis Praha, které ukáže veřejnosti proces výroby a distribuce pitné vody. Stavba projektu za 200 milionů korun by měla začít za dva roky, hotovo bude v roce 2024. Novinářům dnes projekt představil primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN).

Hospodaření s vodou moderní formou

Tento projekt umožní představit školám, školkám i široké veřejnosti hospodaření s vodou moderní formou. Jeho realizací významně přispěje k pochopení souvislostí s cíli schválené strategie adaptace na klimatickou změnu,“ uvedl Hlubuček.

Projekt má nyní dokončenou architektonickou studii, zároveň je rozpracována dokumentace pro stavební povolení. Záměr už schválila rada hlavního města.

Na stavbě budou spolupracovat městská firma Pražská vodohospodářská společnost (PVS) s provozovatelem Pražské vodovody a kanalizace (PVK) a také společnost Veolia, která vlastní většinu v PVK. Náklady by si rovnoměrně měly rozdělit PVK a PVS. Dnes všechny zúčastněné strany podepsaly memorandum k projektu.

Přednášková místnost i vyhlídka na Prahu

Součástí projektu je rekonstrukce historické vodárenské věže z roku 1882 a celého vodárenského objektu, který je v havarijním stavu. V prostorech vzniknou multimediální a přednáškové místnosti se zázemím s kapacitou přes 220 míst, nová výstavní plocha pro výměnné expozice a v horní části věže vyhlídka na Prahu. Proměněna bude i plocha vodárenských budov, která bude zpřístupněná veřejnosti a představí například systém čištění vody.

Podle radního Jana Chabra jde o výsledek dlouhé diskuse o dalším osudu historického objektu. „Z majetkového pohledu se jedná o jednu z nejsmysluplnějších možností využití, kdy bude zčásti zachována tradice a historie objektu a zároveň poslouží jako vzdělávací centrum budoucím generacím při výchově a znalostí o nakládání s vodou,“ řekl.

Autoři | Foto praha.eu

Štítky ČR, architektura, stavby, správa, voda, Vinohrady, Praha, projekt, Petr Hlubuček, Starostové a nezávislí, Pražská vodohospodářská společnost, Pražské vodovody a kanalizace, Veolia Environnement, Jan Chabr, vodárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Areál v okolí Vinohradské vodárny ožije. Vznikne zde vodárenské osvětové centrum Hydropolis Praha  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.