Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Začala výstavba Smíchov City, největšího projektu v moderních dějinách Prahy

Území kolem nádraží na Smíchově se má v příštích letech stát symbolem proměny města ve 21. století. Právě dnes byl totiž položen základní kámen nové čtvrti s názvem Smíchov City, kde má vzniknout téměř 400 tisíc metrů čtverečních bytových, administrativních, obchodních či veřejných ploch. Těžištěm celého objektu má být kilometrový pěší bulvár, nebude chybět ani škola a zeleň. Projekt by měl být dokončen za dvanáct let a práci nebo domov by zde mělo najít 12 tisíc lidí. Celkově by investice měla stát 20 miliard korun.

Podle 1. náměstka Prahy Petra Hlaváčka je projekt ukázkovým příkladem prvotřídního urbanismu, kvality veřejného prostoru i architektury samotné. „Tento projekt by měl být příkladem pro všechny městské projekty velkého měřítka v Praze v novém tisíciletí a měl by udávat správný směr pro revitalizace brownfieldů a kvalitu tvorby vystavěného prostředí vůbec v hlavním městě i v celé České republice. Gratuluji k tomuto výsledku a těším se na další kroky,“ dodává Hlaváček.

Nové centrum Prahy

Výstavba Smíchov City má být klíčovým impulzem pro rozvoj města. Má být vytvořeno nové centrum Prahy, které se stane moderní alternativou k historickému jádru. Podle předsedy představenstva Sekyra Group Luďka Sekyry má kilometrová pěší zóna vytvořit jakousi kulturu pěšího bulváru, určitou komunikační osu. „Přeji si také, aby jeden z nově vzniklých parků měl charakter Hyde Parku a stal se těžištěm lidských aktivit,“ říká Sekyra.

Celý projekt nabídne bydlení pro 3300 obyvatel a 9000 pracovních míst. Dále zde bude pěší bulvár v podobě podélného parku a nové veřejné prostory: tři náměstí a dva parky o rozloze 14 metrů čtverčních – srovnatelné s Valdštejnskou zahradou.

Zahájení projektu předcházela pečlivá patnáctiletá příprava. Priorita je kladena na veřejný prostor. Popré v hlavním městě je aplikován model komplexní transformace rozsáhlého brownfieldu, jakož i myšlenka participativního plánování. Smíchov City má být plně funkční čtvrtí, kde rezidence, administrativní a obchodní plochy doplní škola, parky či komunitní centrum. To vše pak propojí pěší zóna.

Mezinárodní architektonická soutěž

Nová čtvrť nabídne práci, bydlení, služby, veškerou občanskou vybavenost a perfektní dostupnost.

Architektonická podoba Smíchov City vzešla ze dvou mezinárodních soutěží. Aby bylo dosaženo skutečné atmosféry města a vnitřní různorodosti, podílí se na podobně nové čtvrti řada tuzemských i zahraničních architektů. Rozdílné přístupy i řešení budov jsou totiž zárukou, že nová smíchovská zástavba bude vynikat pestrostí a jedinečností. Každý domovní blok je dále členěn do více domů navržených několika architekty z různých zemí.

Formu integrace zelených ploch a zachování Radlické Kulturní Sportovny výrazně ovlivnil hlas veřejnosti. Součástí přípravy byla řada veřejných projednání, diskuzí s občany i prezentací jak ve spolupráci s městskou částí, tak s Institutem plánování a rozvoje hlavního města.

Radlická Kulturní Sportovna bude žít dál

Radlická Kulturní Sportovna je unikátní prostor, který vytvořila skupina nadšenců z opuštěného drážního skladu jako místo pro setkávání, kulturu a sportovní vyžití.

Smíchov City nám přináší moderní infrastrukturu, respektuje genia loci Smíchova, kombinuje novou i původní architekturu a zachovává místa, která zde utváří tradiční, živou atmosféru, třeba Radlickou Kulturní Sportovnu. Vzniknou zde krásná místa pro setkávání a odpočinek i potřebné školy. Projekt posouvá celou Prahu mezi moderní západní metropole,” uvádí Renáta Zajíčková, starostka městské části Praha 5.

Jsme rádi, že naše aktivity přesvědčily místní obyvatele, městskou část Prahy 5 i Sekyra Group, že má smysl tenhle nádherný prostor zachovat. Jistotu dlouhodobé smlouvy využijeme k investicím do areálu a ke zvelebení okolí,“ říká Lukáš Žďárský, aktivista a zakladatel Radlické Kulturní Sportovny.

Nová klidná místa v centru

Stavba první etapy projektu potrvá 28 měsíců a je v investičním objemu 3,5 miliardy korun. První městský blok vyroste na křižovatce ulic Za Ženskými domovy a Nádražní. Nabízí 195 bytových jednotek, z nichž už za prvních šest měsíců od zahájení prodeje našlo přes 60 % své majitele. Dále zde bude kancelářská budova s rozlohou deset tisíc metrů čtverečních a další bytový blok o 210 bytových jednotkách. Domy mají v parteru prostor pro obchod, služby i restaurace.

Celková investice do všech čtyř etap projektu dosáhne 20 miliard.

Součástí Smíchov City bude také veřejný prostor. Rušný Smíchov získá nová klidná místa vhodná pro piknik i relaxaci. Rezidenční část doplní park, který bude mít charakter širokého, téměř kilometr dlouhého městského bulváru. Celkově na Smíchově přibudou více než dva hektary zelených ploch. V jižní části téměř kilometrového pěšího bulváru pak v druhé etapě projektu Smíchov City vyroste celá komerční čtvrť.

Smíchov City jako infrastrukturní projekt

Součástí projektu dojde také k vybudování záchytného parkoviště (Park and Ride) pro autobusy a více než 1000 aut v sousedství smíchovského vlakového nádraží. Tato investice, kterou realizuje hlavní město, si vyžádá více jak 2,5 miliardy. Zároveň bude realizována záasadní modernizace smíchovského nádraží a jeho okolí za přibližně tři miliardy korun. Projekt výrazně ovlivní celkovou koncepci dopravy, neboť jak pěší zóna, která protne celé rozvíjené území, tak okolní ulice lemované novou výstavbou vytvoří komunikační osy s novou kvalitou i funkcí.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto sekyragroup.cz

Štítky Smíchov City, Smíchov, výstavba, Praha 5, projekt, Praha, investice, veřejné prostranství, Petr Hlaváček, Luděk Sekyra, Sekyra Group, Renáta Zajíčková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Honza Dokoupil

Jasně :-D, Radlická Kulturní Sportovna.....fakt by mě zajímala ta petice, kdo se pod to podepsal, jestli jako bydlí u té sportovny, bylo to zase upečené někde pod stolem,někomu se to hodí do krámu, někdo kdo tu nežije,jde z toho akorát bordel, nerespektuje se noční klid, neustále to tady duní, je tam bordel kolem toho, bůhví jaká sebranka se tam schází. A nejvíc k nasrání je to, proč se nezachránily ty dvě nejstarší budovy z toho nákladového nádraží místo tohodle :-D,tady zase někdo rozhodoval kvuli prachům,nebo nějakej sluníčkář,co tu nežije, myslí si, že dunící hudba a všelijaká produkce spasí všechen svět, je to barák úplně k ničemu. prostě to zase někdo na občany trochu zahrál, v týhle zemi se prostě normální člověk ničeho nedovolá,policajti jsou na řešení nočního klidu krátcí a pakáž,co lobuje,trsá, hulí marihuanu,bůhví co vše,tomu asi velí a jí bude patřit svět,jen se všichni budeme brzo divit,jak díky takovýmhle lidem pujde celej svět do .dele, už se to tak děje blbost,prachy debilita vládnou světu...

Středa, 30. září 2020, 22:27Odpovědět

Začala výstavba Smíchov City, největšího projektu v moderních dějinách Prahy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.