Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Třináct nových stožárů veřejného osvětlení pro dobíjení elektromobilů vzniklo na Vinohradech

Na Vinohradech vzniklo v rámci společného projektu letos již 47 nových stožárů veřejného osvětlení. Z nich je třináct tzv. EV ready. To znamená, že je stačí osadit nabíjecím zařízením a Pražané si budou moct nabíjet elektromobily přímo z těchto stožárů veřejného osvětlení.

Až šest tisíc dobíjecích míst za šest let

Hlavní výhodou tohoto projektu je podle radního hl. m. Prahy Jana Chabra možnost masového pokrytí v relativně krátkém čase. „Pilotní projekt zahrnuje třináct EV ready lamp, které vznikly v řádu půl roku. To v Praze není úplně obvyklé, vzhledem k tomu, že se jedná o stavební činnost,“ uvedl radní s tím, že za šest let by mělo v hlavním městě vzniknout tři až šest tisíc podobných nabíjecích míst.

Úspora až 500 milionů

Tuto síť veřejného osvětlení staví Technologie hlavního města Prahy (THMP) spolu s Pražskou energetikou. „Kdyby THMP tuto síť během zmíněných šesti let stavěla bez synergie s Pražskou energetikou, náklady by se vyšplhaly až na 1,3 miliardy korun. Tímto řešením dojde k výrazné úspoře, konkrétně až o 500 milionů,“ uvedl předseda představenstva THMP Tomáš Jílek. Nákladná část rozšíření nabíjecích míst se totiž nenachází jen na stožáru, ale především pod povrchem. Další výhodou je minimum doby, za kterou stavbu provozujeme.

V nákladech za 800 milionů je kromě výdajů na pořízení nabíječek zahrnuta i kompletní modernizace dotčeného veřejného osvětlení, výměna kabelové sítě nebo obnova komunikace. „Kromě toho, že jsou nové stožáry připraveny pro elektromobilitu, dochází u nich i k výměně sodíkových svítidel za ledková. Ta jsou moderní a mají nižší spotřebu. V dotčených ulicích tak budeme umět například snižovat intenzitu osvětlení v závislosti na vnějších podmínkách nebo v méně exponovaných časech,“ vysvětlil radní Jan Chabr.

Pro příští rok se projektově připravuje osm dalších lokalit, kde by si lidé elektromobily mohli dobít. Jde o Lhotku, Veleslavín, Černý Most, Háje, Kamýk, Velkou Ohradu, Chodovec a Kobylisy.

EV ready lampy na místech, která dávají smysl

V Praze by podle Tomáše Jílka mělo v příštím roce vziknout až 350 nových stožárů veřejného osvětlení, které by zároveň sloužily k dobíjení elektromobilů. „V dalších letech bude jejich množství růst tak, abychom celkový plán naplnili. Vycházíme i z počtu předpokládaných elektromobilů dle Národního akčního plánu. Lokality koordinujeme i  s dalšími městskými subjekty. Je pro nás důležité, aby EV ready lampy byly na místech, která dávají smysl,“ uzavírá Tomáš Jílek.

Ohodnoť článek

Foto praha.eu

Štítky elektromobil, stožár, Vinohrady, veřejné osvětlení, Technologie hlavního města Prahy, Praha, lampa, Jan Chabr, Tomáš Jílek, Pražská energetika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Třináct nových stožárů veřejného osvětlení pro dobíjení elektromobilů vzniklo na Vinohradech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.