Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Praze vyjadřuje solidaritu s demonstranty v Minsku tisíc lidí

Na Staroměstském náměstí v Praze dnes vyjadřuje solidaritu s demonstranty v Minsku a dalších běloruských městech podle odhadu zpravodaje asi tisícovka lidí. Shromáždění s názvem Svobodné Bělorusko 2020 je reakcí na prezidentské volby a stupňující se násilí bezpečnostních složek proti demonstrujícím občanům v Bělorusku. Řada z účastníků akce má vlajky Evropské unie a historické vlajky Běloruska a plakáty vyzývající k odstoupení prezidenta Alexandra Lukašenka. Demonstrace se dnes koná také v Brně, kde se rovněž sešla asi tisícovka lidí. Akce organizují čeští občané spolu s Bělorusy, z nichž mnozí odešli v minulosti ze země kvůli Lukašenkovu režimu.

Dnešní akci v Praze účastníci zahájili jednou minutou ticha za dvě oběti, které podle organizátorů akce zemřeli při nepokojích v Bělorusku. Organizace Amnesty International na demonstraci sbírala podpisy pod protest proti běloruské brutalitě, chce ho poté předat běloruskému velvyslanci. Zástupkyně běloruské menšiny v Radě vlády Alena Kovářová v projevu na pódiu oznámila, že v prezidentských volbách na velvyslanectví Běloruska v Česku odevzdali běloruští občané 92 procent hlasů opoziční kandidátce Svjatlaně Cichanouské, Lukašenko dostal méně než pět procent.

Mezi demonstrujícími v centru Prahy byli zejména Bělorusové, šlo většinou o mladé lidi. V rukou měli plakáty ve třech jazycích, nápisy na nich vybízeli k rezignaci Lukašenka. Součástí akce byl i happening, během kterého účastníci přes náměstí rozvinuli obrovskou běloruskou vlajku, které dav udělal mezeru ve tvaru srdce. Tento obrázek poslali organizátoři jako vzkaz do Běloruska.

K řečníkům na Staroměstském náměstí dnes patřil i bývalý mluvčí Václava Havla Michael Žantovský. V projevu vyzval k přerušení kontaktů s běloruskou vládou, dokud Lukašenko neodejde, a dále k udělení azylu aktivistům, kteří by do Česka utekli, a zajištění míst na českých univerzitách pro běloruské vysokoškoláky bez čekání na víza. Senátor Pavel Fischer (nezávislý) vyzval vládu k přijetí sankcí proti představitelům běloruského režimu. "Není naším úkolem mluvit do toho, jak má v Bělorusku vypadat vláda, ale když jsou tam pošlapávaná lidská práva, musíme vyjít do ulic," zmínil. Senátor Václav Láska (SEN 21) pak označil Lukašenka za samozvance, diktátora, tyrana a člověka, který patří za mříže.

Zhruba čtyři stovky lidí se dnes odpoledne vydaly z pražského Klementina na protestní pochod kvůli situaci v Bělorusku po prezidentských volbách. Vedl přes Karlův most a Nerudovu ulici na Hradčanské a posléze Loretánské náměstí k budově...

Dnešní demonstrace v Praze byla už druhou víkendovou akcí na podporu demonstrujících v Bělorusku. Sobotního protestního pochodu se v hlavním městě zúčastnily zhruba čtyři stovky lidí.

Český premiér Andrej Babiš (ANO) dnes uvedl, že Evropská unie musí povzbudit Bělorusy, aby se nebáli realizovat sametovou revoluci v modelu listopadu 1989. Svoji roli podle něj musí hrát země Visegrádské čtyřky (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) s pobaltskými zeměmi. Není podle něj možné, aby se v Bělorusku stalo něco podobného jako na Krymu nebo v roce 1968. Odkazoval na ruskou anexi ukrajinského poloostrova v roce 2014 a vstup vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Šéf sněmovního zahraničního výboru Ondřej Veselý (ČSSD) v televizi Prima vyjádřil očekávání, že EU vydá prohlášení o neuznání výsledku voleb a že k Lukašenkovi tak nebude přistupováno jako k oficiálnímu zástupci státu.

Centrum běloruské metropole Minsku dnes ovládl mohutný protivládní protest. Podle reportéra agentury Reuters se v běloruské metropoli sešlo více než 200 tisíc lidí, agentura DPA odhaduje 100 tisíc účastníků, zatímco AFP píše o desítkách tisíc lidí s bílo-červenými vlajkami. Protestující skandují požadavky změn a volají po demisi Lukašenka a propuštění zadržených lidí. Protestní akce se souběžně s tím konají i v dalších běloruských městech.

Prezidentské volby se v Bělorusku konaly před týdnem. Podle oficiálních výsledků v nich opět zvítězil dlouholetý prezident Lukašenko, zatímco Cichanouská získala 10,1 procenta hlasů. Nedlouho po oznámení odhadů výsledků Bělorusko zachvátily protesty. Proti demonstrantům tvrdě zasáhly pořádkové jednotky. Nejméně dva lidé v souvislosti se zásahy zemřeli a přibližně 6700 dalších lidí bylo zatčeno.

Autoři | Foto Roman Máca

Štítky ČR, Bělorusko, demonstrace, Praha, Alexandr Grigorjevič Lukašenko, Minsk, Staroměstské náměstí, Evropská unie, prezidentské volby, Brno, Česko, protest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze vyjadřuje solidaritu s demonstranty v Minsku tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.