Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zhruba 400 lidí v Praze demonstruje kvůli situaci v Bělorusku

, aktualizováno 15. srpna 2020, 17:41

Zhruba čtyři stovky lidí se dnes odpoledne vydaly z pražského Klementina na protestní pochod kvůli situaci v Bělorusku po prezidentských volbách. Vedl přes Karlův most a Nerudovu ulici na Hradčanské a posléze Loretánské náměstí k budově ministerstva zahraničních věcí, kde mělo několik osobností projev. Účastníky jsou i zástupci Pirátů nebo předseda a místopředseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář a Benjamin Roll.

Lidé drží transparenty s českými, anglickými i ruskými nápisy, například "Lukašenko není náš prezident", "Zastavte násilí" nebo "Bělorusko si zaslouží svobodu". Při pochodu bubnovali, pískali a volali například "Svobodu!" Mnoho lidí neslo historické vlajky Běloruska. V průvodu byli i jednotlivci, kteří naopak Lukašenkovi transparentem vyjadřovali podporu, a občas se dostali do slovní výměny s demonstrujícími.

"Navzdory bití, zatýkání, všem hrozbám pokračují Bělorusové ve statečném boji za svobodu. Na protestech mě zaujaly dva silné momenty - mezigenerační solidarita a role žen. Na obrázcích z Běloruska vidíme, že protestů se účastní všichni - dívky a mladíci stojí v jedné řadě s matky a otci, babičkami a dědečky. Je to velmi silné a správné. Svoboda je totiž jen jedna pro všechny lidi bez rozdílu věku," řekl Robert Veverka, zastupitel Prahy 2 a kandidát do Senátu za Piráty na Praze 1.

"I v české historii vidíme mnoho podobně temných a zároveň podobně nadějných paralel. Za týden budeme vzpomínat na zlomení českých nadějí, ke kterým došlo v letech 1968 a 1969. Nenechte se zlomit, "promluvil k Bělorusům Roll z Milionu chvilek.

Protesty pokračují i v Bělorusku

V Bělorusku pokračují protesty proti falšování výsledků voleb hlavy státu a proti brutálnímu násilí policie vůči demonstrantům. Navzdory protestům ústřední volební komise oficiálně potvrdila "drtivé vítězství" dlouholetého prezidenta Alexandra Lukašenka. Hlavní opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská výsledky neuznala, požádala o přepočítání hlasů a následně byla donucena k odjezdu do zahraničí. Dnes se také tisíce lidí v Minsku sešly na rozloučení s Aljaksandrem Tarajkouským, který zemřel v pondělí při zásahu policie proti protestujícím.

V Česku se v neděli uskuteční další dva protesty k vyjádření solidarity s demonstranty v běloruských městech, a to od 18:00 na pražském Staroměstském náměstí a na Dominikánském náměstí v Brně. V hlavním městě vystoupí například senátoři Václav Láska (SEN 21), Pavel Fischer (nezávislý) a Václav Hampl (KDU-ČSL), europoslanci Luděk Niedermayer (TOP 09) a Mikuláš Peksa (Piráti) nebo poslanci Miroslava Němcová (ODS) a Jan Lipavský (Piráti). V Brně se také očekává vystoupení zástupců Evropského parlamentu či Poslanecké sněmovny.

Ministři zahraničí Evropské unie se v pátek na mimořádné videokonferenci dohodli na tom, že sedmadvacítka uvalí nové sankce na běloruské představitele zodpovědné za násilné potlačení protestů a falšování výsledků sporných voleb hlavy státu.

Autoři | Foto Roman Máca

Štítky ČR, Bělorusko, Piráti, demonstrace, protest, Praha, Benjamin Roll, Milion Chvilek, Alexandr Grigorjevič Lukašenko, Mikuláš Minář, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Karlův most, Klementinum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zhruba 400 lidí v Praze demonstruje kvůli situaci v Bělorusku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.