Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

První prodejci už nabízejí burčák z raných odrůd hroznů

První stánky s letošním burčákem se dnes objevily na několika místech. Jako jeden z prvních začal burčák prodávat Miloslav Machuča z Valtic, který pěstuje hrozny téměř výhradně na výrobu burčáku. Předpokládá, že prodávat bude do poloviny října.

"Loni jsme s prodejem začínali už 4. srpna a o rok před tím dokonce hned 1. srpna, kdy to zákon povoluje. Začínáme s Irsai Oliverem, následovat bude Muškát moravský a na podzim veltlín," řekl Machuča, který hrozny pěstuje na šesti hektarech vinohradů.

Kvůli objížďce opravovaného mostu přes Nové Mlýny musel i letos změnit své tradiční stanoviště na trase do Mikulova. Jeden ze stánků s Machučovým burčákem stojí na objízdné trase u Dolních Dunajovic, další v Lednici a ve Valticích.

"Na každý den máme 500 litrů burčáku, neprodáváme jen sami, ale dodáváme i dalším prodejcům," dodal Machuča. Úroda hroznů je zatím podle něj dobrá, měly dostatek vody i slunce.

To potvrzuje i předseda Svazu vinařů Tibor Nyitray. "V těchto dnech začínají první sběry zejména raných odrůd, jako je Solaris, Irsai nebo Muškát moravský, větší plochy se začnou sklízet v příštím týdnu. Podle mých informací má například Solaris cukernatost až 18 stupňů, hrozny jsou pěkně vyzrálé a aromatické," dodal Nyitray.

Jako burčák se smí na českém trhu označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt. Podle zákona se smí první burčák prodávat 1. srpna.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky pěstování, víno, burčák, alkohol, hrozen, Valtice, Muškát moravský, Svaz vinařů České republiky, Solaris, Nové Mlýny, Mikulov, Dolní Dunajovice, Lednice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První prodejci už nabízejí burčák z raných odrůd hroznů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.