Počasí dnes23 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Pražské louky i letos spásají stáda ovcí, koz a skotu. Kde všude je můžete potkat?

Živé sekačky. Tak by se dalo mluvit o stádech ovcích, koz a skotu, které používá k údržbě zeleně odbor ochrany životního prostředí pražského magistrátu. Tyhle čtyřnohé pomocníky můžete na městských stráních a loukách potkávat pravidelně od roku 2000. V současné době jsou k pastvě využívána tři stáda ovcí a koz a dvě stáda skotu soukromých zemědělců. Roční náklady města na pastvu ovcí a koz jsou zhruba 950 tisíc korun, v případě skotu asi 450 tisíc korun.

„Spásaní trávy ovcemi, kozami či kravami je naprosto ekologický a šetrný způsob, jak se zbavovat vysoké trávy, a to i v těžko přístupném terénu. Půda také dostává zpět potřebné živiny, což se o motorových sekačkách říct nedá. Proto již několikátý rok přistupujeme k tomuto řešení,” říká náměstek primátora pro životní prostředí Petr Hlubuček (STAN).

A kde na stáda ovcí a koz můžete narazit? Od října do dubna se pohybují po předem stanovených lokalitách, mezi něž patří Prokopské a Šárecké údolí, Trojská kotlina, Radotínské údolí, Třešňovka v Hrdlořezích a Vidoule.

Naopak dvě stáda skotu spásají zejména podmáčené a vlhké louky. Jedno o přibližně patnácti kusech je od května v suchém poldru Čihadla a druhé stádo o dvanácti kusech začalo pastvu v Čimickém údolí a dále putuje po loukách v oblastech Milíčova, Šáreckého údolí a Šeberova.

„Pastva zvířat je vhodnou možností, jak se o tyto lokality starat. Řada míst je technice nepřístupná a pro mnoho chráněných společenstev a druhů rostlin i živočichů vytváří tento způsob hospodaření příhodné podmínky, které lze jinak jen velmi obtížně simulovat. Aby zvířata každoročně nespásala stejné druhy rostlin, mění se termíny pastvy na jednotlivých lokalitách, případně je kombinována s ručním kosením. A vždy je ponechána část plochy nespasená,“ říká mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Hlavní město kvůli podobným aktivitám nemusí najímat dohled nad stády. O to se starají soukromí zemědělci, kteří také kontrolují, zda zvířata spásají jen území, která jsou k pastvě skutečně určená.

Ohodnoť článek

Foto praha.eu

Štítky Praha, louka, stráň, pastva, skot, ovce, koza, Pražský magistrát, Starostové a nezávislí, Šárecké údolí, Petr Hlubuček, Vít Hofman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražské louky i letos spásají stáda ovcí, koz a skotu. Kde všude je můžete potkat?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.