Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Pražští hasiči dorazili do Bejrútu. Pomohou obyvatelům zničeného města

Včera po čtvrté hodině odpolední odstartovalo z pražského Letiště Václava Havla letadlo, na jehož palubě bylo 36 členů týmu USAR včetně pražských hasičů. Letadlo zamířilo na pomoc do libanonského Bejrútu, kterým v úterý otřásly mohutné exploze.

Hasiči z Prahy, Pardubic i Liberce

Členové týmu z řad pražských hasičů odletěli do Bejrútu ve čtyři hodiny odpoledne a na místě přistáli po jedenácté večerní. „Naši hasiči vykládají letadlo. Spát budou na vojenské základně, možná v hotelu. Co nejdříve se přesunou na místo určení,“ uvedl před půlnocí mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Tým USAR je složený z příslušníků hasičů z Prahy, pěti hasičských kynologů z Pardubického, Libereckého a Ústeckého kraje a ze Záchranného útvaru HZS ČR a lékaře z ÚN Brno.

USAR týmy jsou nasazovány v případě rozsáhlé mimořádné události a živelní katastrofy, například zemětřesení, závaly, tsunami. Specializují se na záchranu ze sutin, z výšek a hloubek. „Týmy jsou připraveny se během několika hodin přepravit letecky či pozemní cestou do zahraničí a účinně zasáhnout ve spolupráci s domácími záchrannými jednotkami,“ vysvětlila mluvčí generálního ředitelství českých hasičů Nicole Studená.

Záchrana osob pod troskami

„Jsem v myšlenkách s obyvateli Bejrútu, je to obrovská tragédie. Vyslání pomoci je to nejmenší, co můžeme pro Libanon udělat,“ řekl ministr vnitra Jan Hamáček.

„Teď aktuálně řešíme, na jakem místě bude naše pomoc ještě účinná a přesouváme se,“ uvedl dnes ráno mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. „S místní samosprávou a vojáky od noci zjišťujeme rozsah poškozených budov a možnost záchrany osob pod troskami,“ doplnil.

Ohodnoť článek

Foto HZS Praha

Štítky pomoc, hasiči, Bejrút, exploze, Praha, Letiště Václava Havla, Martin Kavka, Česko, Liberec, Pardubice, Jan Hamáček, Pardubický kraj, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Pražští hasiči dorazili do Bejrútu. Pomohou obyvatelům zničeného města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.