Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Praha podporuje ekologické zemědělství. Pronajala 355 hektarů polí

Řadíte se mezi fanoušky ekologického zemědělství? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Praha pronajala 355 hektarů polí několika desítkám zájemců. Cílem je zlepšit životní prostředí a pomoci v boji se suchem. Nájemci budou moci na svých políčkách působit podle zásad ekologického hospodaření.

Pole jsou rozdělena na maximálně pětihektarové plochy a používání chemických prostředků je na nich zakázané. Cena nájmu se podle primátorova náměstka Petra Hlubučka pohybuje od pár stokorun do několika tisíc korun za hektar. "Nám primárně nejde o výnos, ale ekologický efekt. Nejednou se ale ukázalo, že jsme pole vysoutěžili za více, než kolik jsme dostávali dosud. Město nepřišlo o žádné peníze a zároveň se bude na městských polí ekologicky hospodařit," řekl Hlubuček.

Co ekologické zemědělství obnáší?
Zemědělci, kteří začnou pronajatou půdu obhospodařovat, musí změnit osevní postupy, tedy sled pěstovaných plodin. Není možné dva roky po sobě vysadit stejnou plodinu. Do osevního postupu je zařazena také takzvaná zlepšující plodina. Zemědělci nesmí používat pesticidy, naopak musí upřednostňovat organická hnojiva. Zároveň si mohou pronajmout více pětihektarových polí, nesmí je však scelit.

Ekologicky se bude hospodařit například v Běchovicích, Dubči, Horních Počernicích, Kyjích, Satalaicích, Šeberově nebo ve Vysočanech. V pronajímání polí určených k ekologickému hospodaření bude město pokračovat. Pro tento způsob hospodaření, včetně již pronajatých polí, má vyčleněno celkem 398 hektarů. Všechna svá pole však Praha pronajímat nebude. Některá místa jsou totiž určena k výsadbě lesů či stavbě silnic nebo jsou tam majetkoprávní spory.

Hlavní město bude jednat se soukromými majiteli polí v Praze, aby i na svých pozemcích hospodařili stejným způsobem jako město. Na oplátku jim magistrát nabídne možnost odbytu vypěstovaných biopotravin.

Autoři | Foto Pixabay

Štítky ČR, pěstování, správa, ekologie, Praha, ekologické zemědělství, Petr Hlubuček, užitkové rostliny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha podporuje ekologické zemědělství. Pronajala 355 hektarů polí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.