Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VIDEO: Festival Open House Praha. Týden, kdy se nepřístupné budovy se otevřou veřejnosti

„Architektura pro všechny“ je mottem letošního festivalu Open House Praha, který zve návštěvníky na prohlídku běžně nepřístupných budov a prostorů v deseti městských částech. Letos otevře 73 budov v náhradním zářijovém termínu.

„V letošním roce poznamenaném pandemií COVID-19 se s návštěvníky potkáme v náhradním zářijovém termínu. Potěšilo nás, že většina původně domluvených partnerů z řad budov se opět rozhodla zapojit,“ uvedla ředitelka festivalu Andrea Šenkyříková a dodala: „I nadále sledujeme aktuální informace o stavu epidemie koronaviru a tomu také přizpůsobíme provoz a hygienické podmínky v budovách.“

Open House Praha je součástí mezinárodní sítě festivalů Open House Worldwide, které se konají ve 46 městech po celém světě. Do akce se zapojují stovky dobrovolníků, kteří pomáhají s otevíráním budov a jejichž aktivní nábor probíhá až do vypuknutí akce. Festival je dnes již tradičním architektonickým svátkem, který umožňuje zdarma prozkoumat skryté poklady města a užít si neopakovatelnou atmosféru pospolitosti a nadšení z poznávání míst.

Co nás čeká a nemine?

Festival Open House Praha se letos uskuteční od  úterý 1. do neděle 6. září. Na programu je prohlídka 73 běžně nepřístupných budov a prostorů. Součástí akce bude i doprovodný program sestávající z komentovaných procházek a debat o městské architektuře. Na své si přijdou nejen fanoušci urbexu, ale také technických nebo rezidenčních staveb. Představeny budou rekonstrukce i oceňované novostavby, které jsou navrženy s ohledem na estetiku, ale také na kvalitu vnitřního prostředí. Prahu jako na dlani si návštěvníci užijí z pobytových teras a střech, přičemž budou moci prozkoumat i starobylá podzemí. Od 1. září se rovněž pro návštěvníky otevře infocentrum v domě Radost na Žižkově.

Organizátoři nezapomínají v rámci festivalu ani na děti nebo třeba lidi se sluchovým postižením. Ve spolupráci s Nadačním fondem Český rozhlas Světluška letos nově nabízí speciální komentované prohlídky budov pro lidi se zrakovým postižením. „Open House Praha není jen o přímém zážitku z architektury, ale má i značný sociální, vzdělávací a komunitní přesah. Letošní motto proto pro mne naplňuje samotnou podstatu akce. Chceme, aby byl festival opravdu pro všechny,“ uzavírá Šenkyříková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Open House Praha

Štítky festival, Open House Praha, architektura, Praha, pandemie covidu-19, Český rozhlas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Festival Open House Praha. Týden, kdy se nepřístupné budovy se otevřou veřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.