Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nové byty v Praze na konci června zdražily o více než sedm procent

Průměrná nabídková cena volných nových bytů v Praze na konci června meziročně vzrostla o 7,3 procenta na 115 600 korun za metr čtvereční. Tempo růstu cen zůstává poslední rok zhruba stejné. Počet volných dostupných bytů v nabídce developerů meziročně stoupl o šest procent na 6212. Vyplývá to z údajů poradenské společnosti Deloitte.

Podle údajů developerských společností Trigema, Skanska Reality a Central Group vzrostly ceny nových bytů za posledních pět let o 95 procent. Jako příčiny výrazného zdražování analytici uvádějí pomalé povolování staveb, rostoucí ceny pozemků, stavebních prací a materiálů. Dále zmiňují vysoké daňové zatížení.

Nové projekty přinesly v květnu a červnu na pražský trh do přímé nabídky developerů 1698 bytů, meziročně téměř o polovinu více. Počet nových projektů stoupl zhruba o dvě třetiny na 23.

Nejdražším pražským obvodem zůstává Praha 1 s průměrnou cenou 201.200 korun za metr čtvereční bytové plochy. Nejlevnější je Praha 9 s průměrem 103.200 korun. Meziročně ceny nejvíce vzrostly v Praze 5 a v Praze 8, o více než o desetinu. Ceny neklesly nikde, nejméně se zvýšily v Praze 6 a Praze 10, o 2,5, respektive 3,7 procenta.

V porovnání se stavem na konci dubna ceny nových bytů stagnovaly. Zatímco v Praze 2 o 5,3 procenta vzrostly, v Praze 3 se o 11,2 procenta snížily.

Více než dvě pětiny bytů v nabídce developerů patřily do kategorie 2+KK. Následovaly byty 3+KK se čtvrtinovým podílem, čtvrtina připadala na třípokojové a desetina na čtyřpokojové byty.

V květnu a červnu developeři v Praze prodali 849 nových bytů, meziročně o 6,2 procenta méně. Nejvíce patřilo společnosti Central Group (133), následují Sekyra Group (113), Finep (104, YIT (71) a JRD (55).

Praha v posledních letech čelí bytové krizi. Nedostatek bytů vyvolal prudký růst cen. Podle dřívější studie Deloitte ceny bytů v Praze ani v krátkodobém horizontu výrazně neklesnou, po odeznění krizových opatření proti šíření koronaviru budou dále růst. Ani v minulé krizi po roce 2008 byty výrazně nezlevnily. Jak uvedli analytici Deloitte, developeři spíše omezí nabídku, než aby prodávali se ztrátou.

Autoři | Foto akustickykatalog.cz

Štítky ČR, byty, peníze, Praha, červen, developer, Deloitte, Central Group, Trigema a.s., Skanska Reality, Finep Holding, Sekyra Group

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové byty v Praze na konci června zdražily o více než sedm procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.