Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hřib kritizuje Vojtěchův semafor. Zařazení Prahy do žlutého stupně nechápu, říká primátor

Mezi pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) a ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (ANO) to vře. V pondělí zveřejněná mapka klasifikace regionů podle stupně zasažení novým typem koronaviru nadzvedla především představitele hlavního města. Hřib nechápe, proč by podle aktuální metriky měla být metropole, jako jediné místo v tuzemsku, umístěna do žlutého, tedy druhého nejvyššího stupně.

„Nechápu, proč zrovna Praha jako jediný region. Přitom máme méně nakažených na 100 tisíc obyvatel než některé jiné regiony a jen jednotky hospitalizovaných. Podíl případů bez známého zdroje zůstává u nás dlouhodobě na 20 procenty,“ shrnul Zdeněk Hřib.

S pomyslným semaforem, který rozděluje rizikové lokality od méně rizikových, přišlo ministerstvo zdravotnictví během včerejška. První oficiální mapu ministerstvo vydá za týden. Při aktuálním nastavení by však jedinou žlutou lokalitou byla Praha.

„V Praze je reprodukční číslo 1,9, to je poměrně vysoký faktor komunitního šíření, tomu odpovídá řazení Prahy do žluté zóny,“ uvedl ministr Adam Vojtěch a dodal: „Cílem je dát veřejnosti předvídatelný plán, jaké kroky mohou přijít v souvislosti s určitou epidemiologickou situací v jejich regionu. Lidé budou vědět, jaká opatření mohou očekávat. Pro hygienické stanice a samosprávy je to metodika, která jim dá návod, jak postupovat. Sjednotíme tak postupy napříč ČR.“

Podle něho jde o jednoduchý semafor, který čítá tři barvy. Zelená místa znamenají výskyt bez komunitního přenosu, žlutá počínající komunitní přenos a červená narůstající nebo přetrvávající komunitní přenos.

„Sledujeme několik faktorů, například lokální ohniska, nárůst počtu pacientů, zásah zranitelných skupin, nárůst počtu hospitalizací, kapacity lůžkové péče a charakter šíření nákazy. Semafor pohotovostních stupňů budeme na základě vyhodnocení těchto faktorů v jednotlivých regionech aktualizovat na týdenní bázi, a to na úroveň okresů,“ doplnil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Podle umístnění kraje na semaforu mají být aplikována také opatření.

Podle primátora Zdeňka Hřiba s myšlenkou jasného plánu opatření navázaného na dostupná data přišli Piráti, vládní provedení mu přijde nešťastné. Dodal, že i když si podklady ještě podrobně neprošel, protože vláda mu je neposkytla předem, nevidí nyní zásadní parametr, ve kterém by byla metropole z hlediska epidemiologického hlediska nejhorší.

I proto nyní nevidí důvod ke zpřísňování opatření. Pražští hygienici po dohodě s magistrátem od včerejška zavedli povinnost zakrytí úst a nosu kromě nemocnic i v nepobytových zdravotnických zařízeních, tedy například v lékárnách nebo v čekárnách u lékaře. V Praze platí také povinnost nosit roušky v metru, v povrchové MHD to vedení magistrátu a dopravního podniku doporučují. Přísnější opatření nejsou podle Hřiba nyní na místě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook.com/Adam Vojtěch

Štítky Praha, Zdeněk Hřib, Adam Vojtěch, koronavirus, Česká pirátská strana, ANO 2011, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Ladislav Dušek, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hřib kritizuje Vojtěchův semafor. Zařazení Prahy do žlutého stupně nechápu, říká primátor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.