Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Airbnb jen některé dny v roce? Návrh, který neřeší žádný problém, říkají provozovatelé krátkodobých pronájmů

Platformy typu Airbnb může potkat další omezení. Praha navrhuje, aby obce mohly určit období, kdy by bylo ubytování v tohoto typu zakázáno, a také omezit počet současně ubytovaných osob či určit maximální počet dní v roce, kdy by bylo možné byty pro tyto účely využívat. To se nelíbí České asociaci pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí, která provozovatele krátkodobých pronájmů zastupuje.

Loni přijelo do Prahy 8,03 milionu turistů. Strávili zde 18,46 milionu nocí a průměrná délka pobytu byla 2,29 noci. Praha generuje 60,3 procenta z celkového HDP České republiky v oblasti turismu. Letos zaznamenala metropole úbytek turistů už v prvním čtvrtletí roku, i když protikoronavirová opatření začala platit zhruba v polovině března. V pražských hotelech, kempech a penzionech se ubytovalo 1,104 milionu hostů, tedy o 27,4 procenta méně než před rokem.

„Cílem je, aby se u nás slušně podnikalo a dalo se tu také slušně žít,“ shrnula ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) po červencovém jednání k tématu sdíleného ubytování, kterého se zúčastnili zástupci ministerstva pro místní rozvoj, hlavního města a podnikatelů v tomto odvětví.

Na ubytovací platformy typu Airbnb zejména v centru města si podle vedení Prahy stěžují místní obyvatelé. Nelíbí se jim časté střídání hostů a jejich hlučné chování. Nová opatření ale podle asociace situaci nezlepší.

Praha navrhne Sněmovně regulaci platforem typu Airbnb

Pražský magistrát v rámci svojí zákonodárné iniciativy navrhne poslancům změnu živnostenského zákona, která by samosprávám umožnila regulovat platformy krátkodobého ubytování typu Airbnb. V případě schválení by obce mohly určit období, kdy by...

„Jako asociace zastupující poctivé ubytovatele v soukromí se musíme ohradit proti aktuálnímu návrhu Zastupitelstva hlavního města Prahy na změnu živnostenského zákona, který by umožnil obcím omezit podmínky poskytování ubytovacích služeb v soukromí, například omezením maximálního počtu dnů. Tento návrh je nebezpečným zásahem do vlastnického práva a není v souladu s Evropskou koncepcí, ani neřeší žádný z opravdových současných problémů,“ říká předseda České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí Matěj Koutný.

Podle něho by hlavní město mělo především dohlížet na dodržování již zavedených nařízení. „Opakovaně žádáme Prahu i Ministerstvo pro místní rozvoj, aby nejprve dohlédli na dodržování aktuálně platných zákonů a až poté je upravovali. Ubytování v soukromí netrpí nedostatkem regulace, jen nedostatečným dohledem ze strany úřadů. Ty nově mají silný nástroj v podobě informační povinnosti platforem sdíleného ubytování, který ještě ani nebyl řádně vyzkoušen,“ dodal.

S provozovateli digitálních provozovacích platforem se již počítá v novele zákona, kterou v dubnu podepsal prezident Miloš Zeman. Provozovatelé těchto služeb budou muset na vyžádání sdělit do 30 dnů obecnímu živnostenskému úřadu poskytovatele ubytování, počet uzavřených smluv o službě cestovního ruchu, celkovou cenu za tyto služby, ale i adresu bytu. Živnostenské úřady budou moci údaje předávat dalším institucím, třeba hygienickým stanicím a cizinecké policii. Za porušení povinnosti poskytnout údaje bude podle novely hrozit zprostředkovatelským digitálním platformám až milionová pokuta. Rozhodnutí o sankci navíc bude moci živnostenský úřad zveřejnit.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky Praha, Airbnb, turismus, koronavirus, ČAPUS, Matěj Koutný, Klára Dostálová, Živnostenský úřad, hlavní město, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Česko, Miloš Zeman, ANO 2011, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Airbnb jen některé dny v roce? Návrh, který neřeší žádný problém, říkají provozovatelé krátkodobých pronájmů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.