Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Praha navrhne Sněmovně regulaci platforem typu Airbnb

Pražský magistrát v rámci svojí zákonodárné iniciativy navrhne poslancům změnu živnostenského zákona, která by samosprávám umožnila regulovat platformy krátkodobého ubytování typu Airbnb. V případě schválení by obce mohly určit období, kdy by bylo ubytování v tohoto typu zakázáno, a také omezit počet současně ubytovaných osob či určit maximální počet dní v roce, kdy by bylo možné byty pro tyto účely využívat.

Ubytovací platformy typu Airbnb zejména v centru města vyvolávají kritiku místních obyvatel, kteří si stěžují na časté střídání hostů a jejich hlučné chování.

"Nemáme dostatečné zákonné předpisy, tak jako mají ve světě, abychom mohli tyto služby dostat do nějakých rozumných kolejí," řekla radní Hana Marvanová (za STAN). Návrh podle ní vznikl ve spolupráci s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (za ANO).

"Krátkodobé ubytování zprostředkované internetovými platformami se stalo výnosným byznysem, kdy byty i celé domy v podstatě slouží jako penziony či hotely, avšak bez toho, aby byly kolaudovány jako ubytovací zařízení se všemi požadavky na takováto zařízení kladenými," píše se v odůvodnění schváleného návrhu. Obdobnou právní úpravu, kterou chce magistrát navrhnout, mají podle materiálu i jiná evropská města, například Amsterdam, Berlín, Londýn a Paříž.

Praha má zákonodárnou iniciativu a může tak předkládat vlastní návrhy změn zákonů, v minulosti se však taková snaha málokdy setkala s úspěchem. Sněmovna již dříve neschválila jiné návrhy ohledně platforem typu Airbnb, které předložili pražští poslanci. "Připomínám, že jsem s tímto návrhem už jednou v Poslanecké sněmovně narazil," řekl šéf klubu ANO Patrik Nacher. Sněmovna podle něj není nakloněna tomu, aby Praha řešila svoje problémy schvalováním celostátní legislativy. "Lepší by bylo, kdyby to byla zákonodárná iniciativa napříč kluby, napříč kraji," uvedl.

Vedle Airbnb působí na českém trhu například Flipkey, HomeAway, House Trip, Vacation Rentals nebo Vrbo. Podle městského Institutu plánování a rozvoje (IPR) bylo v roce 2018 z celkem 650 tisíc bytů v metropoli přes ubytovací platformy nabízeno 11 500. V Josefově, na Malé Straně a na Novém Městě podíl převyšoval deset procent, na Starém Městě dokonce 20 procent.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, byty, zákon, Praha, Airbnb, Pražský magistrát, ANO 2011, Hana Kordová Marvanová, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Starostové a nezávislí, Klára Dostálová, Patrik Nacher, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha navrhne Sněmovně regulaci platforem typu Airbnb  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.