Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nájemné v městských bytech podraží, někde až na dvojnásobek. Krok magistrátu rozdělil ekonomy

Nájemné v městských bytech v Praze se zvýší a to výrazně. U nových nájemních smluv se cena za bydlení zvedne leckdy na dvojnásobek. Na svém posledním jednání to schválili městští radní, podle kterých se cena za posledních patnáct let příliš nezměnila a proto je potřeba nájemné upravit. Podle některých ekonomů může podobné navyšování zvednout ceny v celé metropoli.

U většiny městských bytů je v současnosti nájemné nastaveno 56 až 73 korun za metr čtverečný. Taková výše je podle vedení města dlouhodobě neudržitelná i díky tomu, že během posledních patnácti let nedocházelo téměř k žádným změnám. Město zdražením nájemného chce získávat více peněz na průběžnou údržbu bytového fondu i na novou bytovou výstavbu.

Podle radních by se mělo nové nájemné rozdělit do dvou skupiny. V centru Prahy zaplatí nájemníci nově 164 korun za metr čtverečný a ve zbytku Prahy o 32 korun méně.

„Díky nově stanovené výši nájemného v městských bytech bude bydlení pro nájemníky pořád velmi dostupné, ale zároveň se zvýší příjmy města na údržbu a rozšiřování bytového fondu. Nová výše nájemného se mnohem blíže podobá výši nájmů nastavenou na úrovni městských částí,“ shrnuje radní pro oblast bydlení a transparentnosti Adam Zábranský (Piráti).

Petříček: Musím říci, že mi zůstává rozum stát

Jako nerozumný krok hodnotí záměr magistrátu především ekonomové. „Nerozumím tomu, proč zrovna v této době, kdy všude slýcháme, jak to budou náročná léta, proč se zrovna Praha rozhodla v tuto chvíli navyšovat citelně nájemné ve svých městských bytech,“ řekl například ekonom Lukáš Kovanda pro tn.cz. Podle něho zvýšení nájemného v městských bytech může přispět k navyšování cen v bytech s tržním nájemným.

S navýšením nájemného v městských bytech nesouhlasí ani místopředseda ČSSD a ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček. „Musím říci, že mi zůstává rozum stát. Všichni se snažíme najít cesty, jak lidem ulevit a jak jim vyjít vstříc v současné době, kdy se ekonomika kvůli pandemii koronaviru téměř zastavila. Pražští radní se ale rozhodli jít naprosto opačným směrem a v době hluboké ekonomické krize, kdy je bydlení jedním z nejpalčivějších problémů, se rozhodli ztrojnásobit nájemné. Nejde jen o to, že nájemníci v městských bytech zaplatí trojnásobek současné částky, je to i vzkaz pro realitní kanceláře a pro spekulanty, aby nájemné nesnižovali,“ napsal Petříček.

Krok vedení města naopak schvaluje ekonom a ředitel výzkumu Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) Aleš Rod. Pokud se město chce chovat jako řádný hospodář, je podle něho zdražení nájemného pochopitelné. „Ač může někdo kritizovat načasování, je to jednoznačně správný krok. Výše nájmu v městských bytech byla absurdně nízká, za stometrový byt v centru necelých šest tisíc korun měsíčně. To jen podporuje spekulace s byty a voliče opravňuje opakovat teze z ekonomické teorie, a sice že veřejný sektor z definice není dobrý hospodář. Na tomto přikladu lze i dobře ilustrovat, jak paradoxní je rozhodovaní o městském majetku - chtějí politici rozdělovat levné byty, nebo byt dobrým hospodářem a pronajímat za tržní nájemné?”

Podle nového rozhodnutí městské rady budou nájemníci za sedmdesátimetrový byt v centru Prahy platit skoro 11 500 korun a mimo centrum více než 9 200 korun.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Praha, nájemné, Petříček, Kovanda, Zábranský, ekonom, bydlení, Tomáš Petříček, Centrum ekonomických a tržních analýz (CETA), pandemie covidu-19, Lukáš Kovanda, Adam Zábranský, ČSSD, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nájemné v městských bytech podraží, někde až na dvojnásobek. Krok magistrátu rozdělil ekonomy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.