Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: QR kódy na lampách v Praze pomohou lidem v nouzi i záchranářům

Unikátní štítky s QR kódy na sloupech veřejného osvětlení v Praze pomohou místním, integrovanému záchrannému systému, ale i cizincům. Novinka usnadní ohlašování poruch a nelegálních výlepů na stožárech pomocí aplikace, stejně tak orientaci v metropoli, kde je snadné zabloudit. Na starost ji má městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP).

Skenujprahu.cz

Všech 135 tisíc stožárů veřejného osvětlení tyčících se v Praze má připevněný malý plechový štítek s vyraženým šestimístným číslem. První dvojčíslí umožňuje zjistit, v jaké městské části se nachází. „Postupným doplněním o QR kódy nabídnou štítky lidem mnohem více informací. Po jeho načtení mobilním telefonem totiž dojde k přesměrování na novou webovou aplikaci Skenujprahu.cz, která bude integrovat nejrůznější data a služby,“ přiblížil projekt radní hlavního města Prahy pro oblast a majetek Jan Chabr.

Roli často hrají vteřiny

Uživatel v aplikaci nalezne mimo jiné detailní informace o jednotlivých světelných místech. „Plánujeme zapojit další městské společnosti a Integrovaný záchranný systém. Když se ocitnete v nouzové situaci, často hrají roli vteřiny. Díky načtení aplikace z jakéhokoliv stožáru veřejného osvětlení by tak bylo možné hasiče, policii nebo záchrannou službu nejen rychle kontaktovat, ale také bude automaticky vědět, kde přesně se nacházíte,“ doplnil předseda představenstva THMP Tomáš Jílek. Uvažuje se i o zapojení Policie České republiky. „Po naskenování QR kódu ze stožáru by tak aplikace mohla například vyhledat nejbližší policejní služebnu, včetně její provozní doby,“ dodal Jílek.

Praha svítí

THMP nemá na starosti jen výrobu štítků, spustila také novou mobilní aplikaci „Praha svítí“, která umožňuje jednoduše a odkudkoliv ohlásit poruchu nebo černou reklamu na stožárech veřejného osvětlení. Není přitom nezbytně nutné, aby uživatel kód skenoval. „Když například z auta uvidíte nesvítící světlo, stačí ho vyfotit a prostřednictvím GPS si ho už sami zvládneme lokalizovat,“ přiblížil postup Jílek. Po odeslání se informace dostane na dispečink společnosti THMP, ten ji vyhodnotí a na místo vyšle své pracovníky. Aplikace je nyní ke stažení pro platformu Android, operační systém iOS ji bude mít k dispozici v nejbližších dnech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MHMP, Praha 7

Štítky integrovaný záchranný systém, veřejné osvětlení, QR kódy, Praha, Technologie hlavního města Prahy, Tomáš Jílek, Policie České republiky, Jan Chabr, Android, iOS, lampa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: QR kódy na lampách v Praze pomohou lidem v nouzi i záchranářům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.