Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Výběrová káva a vyhlášené vejce Benedikt. Přečtěte si příběh Kavárny co hledá jméno

Kavárna co hledá jméno je společným projektem Lukáše Žďárského, Jakuba Zajíce a Kateřiny Šandové. Na místě bývalé truhlárny společně vytvořili netradiční kavárnu, kde si návštěvníci mohou pochutnat na výběrové kávě nebo vyhlášených snídaních. Kromě toho nabízí kavárna také galerii nebo multifunkční místnost.

Zleva: Lukáš Žďárský, Jakub Zajíc a Kateřina Šandová

Dům se nám zdál kouzelný, chtěli jsme v něm něco vytvořit

Kavárna co hledá jméno vznikla na Smíchově kousek od Radlické kulturní sportovny, což je první projekt, který mají Lukáš, Jakub a Kateřina na svědomí. Příběh vzniku Kavárny co hledá jméno je hodně podobný tomu, kterým si prošla Radlicka kulturní sportovna. „Viděli jsme prázdný dům, který se nám zdál kouzelný a řekli jsme si, že by stálo za to se o něj starat a něco v něm vytvořit,“ mluví o úplných začátcích Kavárny co hledá jméno jeden ze zakladatelů Jakub Zajíc.

Kavárna na Smíchově je ve vlastnictví Prahy 5. Městská část trojici mladých lidí poskytla prostor k pronájmu a Lukáš, Jakub a Kateřina mohli začít realizovat své nápady. „Původně jsme do tohoto prostoru chtěli přesunout Radlickou kulturní sportovnu, ale zjistili jsme, že to udělat nemůžeme, protože hluk by byl tím pádem ještě blíž sousedům, než z Radlické, takže tam bychom určitě nemohli udělat nějaký mejdan po desáté hodině večer. Začali jsme přemýšlet nad nějakým klidnějším programem a uvědomili jsme si, že kolem Smíchova není žádná pořádná kavárna s výběrovou kávou,“ popisuje původní záměry Jakub.

Radlická žije! Podívejte se, jak se před létem změnila Radlická kulturní sportovna

Radlická kulturní sportovna je prvním společným projektem Lukáše Žďárského, Jakuba Zajíce a Kateřiny Šandové. Z bývalé nákladní budovy společně vytvořili místo, kde se mohou lidé potkávat, bavit se nebo sportovat. Radlická kulturní sportovna...

Kromě kavárny také galerie nebo multifunkční místnost

Budování Kavárny co hledá jméno začalo v roce 2014. Aby kavárna nezůstala „obyčejnou“ kavárnou, Lukáš, Jakub a Kateřina rozhodli, že v objektu bude i galerie a multifunkční místnost, kterou si budou moci zájemci pronajímat na menší eventy jako prezentace, přednášky nebo firemní zasedání s kapacitou kolem třiceti až čtyřiceti lidí.

Jak vlastně vznikl samotný název, který napovídá, že jeho hledání bylo ukončeno někde uprostřed procesu? „Na základě Radlické jsme věděli, že musíme komunikovat na Facebooku hned od začátku, aby lidé věděli, že se něco chystá, jak to u nás aktuálně vypadá a tak dál. Tím jsme vlastně tvořili komunitu prostoru už od prvního dne. To mělo obrovskou sílu, díky které jsme měli hned první otvírací den narváno. Na začátku jsme založili facebookovou stránku s názvem Kavárna co hledá jméno a my jsme ho opravdu hledali, lidi nám posílali svoje tipy, jak by se to u nás mohlo jmenovat. Nakonec se lidem stejně nejvíc líbilo to Kavárna co hledá jméno, tak už jsme to nechali a nemuseli jsme řešit změnu,“ popsal hledání jména Jakub.

Útěk od reality

Během koronavirového období fungovala Kavárna co hledá jméno jen přes výdejní okénko. Lidé ze smíchovské křižovatky zmizeli. Velkou výhodou, kterou si mohou užít návštěvníci kavárny i v dnešních dnech, je prostředí. „V dnešní době je výběrových kaváren spousta, výborných pražíren taky, ale na Smíchově nějaká menší kavárna chyběla. Naší výhodou je nesporně prostředí. Tím, že jsme ve dvoře, tak nás lidi sice občas musí hledat, ale když už nás najdou, tak si uvědomí, proč používáme hashtag Útěk od reality. Jsme totiž v centru Prahy, ale to u nás nemáš šanci poznat. Sedíš u nás pod třemi kaštany a vedle domu, který vypadá jako stodola,“ popisuje s úsměvem Kateřina Šandová.

Vyhlášené vejce Benedikt

Třemi kaštany to však nekončí. Vedle Kavárny co hledá jméno se nachází květinářství Papavera. „Právě tohle květinářství nám dodává kytky do všech našich prostor, takže jak do kavárny, tak do Vnitroblocku i na veškeré eventy, na kterých klienti chtějí mít výzdobu z kytek,“ říká Kateřina.

Specialitou, která je v Kavárně co hledá jméno vyhlášená, je vejce Benedikt. „Recepturu vymyslel Ondra Kynčl, který nám pomáhal nastavit kuchyni. Právě on přišel s receptem, díky kterému jsou snídaně v Kavárně co hledá jméno velmi originální a známé,“ láká Jakub na to neznámější vejce Benedikt v Praze.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík, vnitroblock.cz, Facebook Kavárna co hledá jméno

Štítky Kavárna co hledá jméno, kavárna, vejce Benedikt, rozhovor, Praha, káva, vejce, galerie, Smíchov, dům, snídaně, Facebook, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výběrová káva a vyhlášené vejce Benedikt. Přečtěte si příběh Kavárny co hledá jméno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.