Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Radlická žije! Podívejte se, jak se před létem změnila Radlická kulturní sportovna

Radlická kulturní sportovna je prvním společným projektem Lukáše Žďárského, Jakuba Zajíce a Kateřiny Šandové. Z bývalé nákladní budovy společně vytvořili místo, kde se mohou lidé potkávat, bavit se nebo sportovat. Radlická kulturní sportovna v poslední době prošla zajímavými změnami a nabízí novinky pro dlouhé léto.

Zleva: Lukáš Žďárský, Kateřina Šandová a Jakub Zajíc

Tenhle prostor stojí za to, abychom s ním něco vymysleli

Radlická kulturní sportovna vznikla už v roce 2013. „Úplný začátek tohoto projektu je na vysoké škole, kde jsem se potkal s Lukášem, začali jsme se bavit, později jsme se potkali v Praze, kde jsme vymýšleli projekt, který bychom spolu mohli realizovat. Jednoho dne mi Lukáš popisoval, že chodí do práce kolem rozbořeného domu a ptal se, jestli se tam nepůjdeme podívat. Když jsme vlezli dovnitř, řekli jsme si, že tenhle prostor stojí za to, abychom s ním něco vymysleli,“ popisuje úplné začátky Radlické kulturní sportovny jeden ze zakladatelů Jakub Zajíc.

Projekt Radlická kulturní sportovna vznikl z čistého nadšení trojice mladých lidí. „Nadchlo nás to natolik, že jsme si v katastru našli majitele objektu, oslovili jsme ho a podařilo se nám s ním domluvit, že nám prostor poskytne,“ říká Jakub.

Radlická kulturní sportovna je industriální prostor na Andělu, který nabízí každému jedinečné a kreativní využití plochy o rozloze více než 600 metrů čtverečných.

Koncerty i závody na snowboardech

Vize Lukáše, Jakuba a Kateřiny byla zkombinovat sportovní a kulturní akce v objektu, který si budou vlastními silami postupně po malých krůčcích opravovat. „Jméno ten prostor zcela vystihuje. Kombinuje se tam sport a kultura. V určité dny tam v určité hodiny probíhaly sportovní tréninky a večer jsme to pronajali kultuře, ať už to bylo divadlo, mejdan, narozeninová oslava nebo promítání filmů. Kromě natáčení porna tam podle mě bylo vlastně všechno,“ vyjmenovává s úsměvem Jakub. Kombinace sportu a kultury v jeden den však byla organizačně náročná, a tak dnes Radlická kulturní sportovna nabízí v jeden den buď sport, nebo kulturu.

Mezi nejzajímavější eventy, které v Radlické kulturní sportovně probíhají, jsou podle Kateřiny akce s názvem Balkan Bashavel. „Tam hrají kapely z celého světa a headlinery jsou kluci z MALALATA, což jsou dva dýdžejové.“ Další akce, které Kateřina Šandová hodnotí jako velmi povedené, byl Máchův Brooklyn, kde soutěžící recitují rapové texty, nebo akce při které se do objektu navezlo několik dodávek technického sněhu, aby uvnitř mohly proběhnout závody na snowboardech. Za zmínku stojí i Urban Culture Games, kde byl hlavním partnerem Budějovický Budvar.

Radlická žije

Po několika letech fungování vznikl projekt Radlická žije, kdy každý třetí pátek v měsíci v Radlické kulturní sportovně hrají dýdžejové pro veřejnost. „S touto myšlenkou je vybudován koncept letního místa, které jsme nově otevřeli. Je spuštěná webová stránka radlickazije.cz a k tomuto sloganu jsou připojena jednotlivá slova, aby bylo vidět, čím prostor v daný den žije, takže například Radlická žije sportem, kulturou, filmem, tancem a tak dál. Na každý den v týdnu je jiný program,“ popisuje fungování letního místa Kateřina.

Pondělí je v Radlické kulturní sportovně věnováno tanci. V úterý a čtvrtek probíhá promítání filmů. Středy jsou věnované cestovatelským večerům nebo jiným přednáškám, divadelním souborům i stand-up komikům. Pátky patří hudbě, takže v Radlické kulturní sportovně hrají dýdžejové nebo kapely. Celý program je k dispozici zde.

Letní místo s 36 tunami písku

Pro tu pravou letní atmosféru bylo do areálu Radlické kulturní sportovny navezeno 36 tun písku. „Venkovní areál je rozdělený na filmovou část, kde je písek, a na zahrádku,“ vysvětluje Kateřina. „Nejdřív jsme si mysleli, že to bude hlavně o tom písku a sedačkách, ale pak jsme oslovili Ikeu a vytvořili jsme spolupráci, v rámci které nám dali k dispozici nábytek a spolupráci s nimi si nemůžeme vynachválit, vymýšlíme teď spoustu společných eventů.“

Do konce srpna proběhne v Radlické kulturní sportovně několik velkých koncertů. Objeví se například Idea, Rest nebo Paulie Garand. „Svou akci u nás budou mít i kluci z Loosers, což bude vzdušná akrobacie. Chystáme spoustu dalších akcí, modlíme se, aby začalo být hezky a nepršelo,“ láká Kateřina.

Plánů do budoucna má trojice aktivních lidí stále dost. „Přemýšlíme nad komunitní zahradou, boulder stěnou a u-rampou pro skejťáckou komunitu. Počítáme s tím, že léto bude dlouhé a chceme ho využít na maximum,“ uzavírá Kateřina.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Radlická kulturní sportovna, Jan Luxík

Štítky Radlická, léto, projekt, kultura, sport, film, Praha, Paulie Garand, IKEA, Budějovický Budvar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radlická žije! Podívejte se, jak se před létem změnila Radlická kulturní sportovna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.