Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Praha vnímá úbytek turistů jako problém i příležitost. Chce začít regulovat ubytování přes Airbnb

Hlavní město chce v letní sezoně přilákat tuzemské turisty a podpořit tím podnikatele, kteří jsou postiženi kolapsem turismu v metropoli způsobeným pandemií nového typu koronaviru. Zároveň chce magistrát výpadek využít k tomu, aby nastavil nová pravidla do budoucna, kdy se očekává návrat do dřívějšího stavu spolu s negativními jevy, které v souvislosti s turistickým přetížením centra řeší zejména Praha 1. Město chce například začít regulovat ubytování přes platformy typu Airbnb.

Loni přijelo do Prahy 8,03 milionu turistů. Strávili zde 18,46 milionu nocí a průměrná délka pobytu byla 2,29 noci. Praha generuje 60,3 procenta z celkového HDP České republiky v oblasti turismu. Letos zaznamenala metropole úbytek turistů už v prvním čtvrtletí roku, i když protikoronavirová opatření začala platit zhruba v polovině března. V pražských hotelech, kempech a penzionech se ubytovalo 1,104 milionu hostů, tedy o 27,4 procenta méně než před rokem.

Magistrát odhaduje, že propad turismu v metropoli kvůli opatřením proti koronaviru může dosáhnout až 100 miliard korun. Od 1. července začne město návštěvníkům metropole rozdávat poukazy s body, které budou moci využít jako vstupné do vybraných muzeí, zoo a dalších turistických atrakcí. Za jednu noc v hotelu s útratou přes 800 korun dostane návštěvník body v hodnotě 400 korun. Zároveň město spustilo marketingovou kampaň V Praze jako doma. Celkem magistrát plánuje dát na podporu cestovního ruchu 121 milionů korun.

Praha však zároveň v minulosti řešila řadu problémů, které vyplývaly z mimořádné popularity české metropole mezi zahraničními turisty. Obyvatelé centra města si dlouhodobě stěžují na ubytování cizinců přes platformy typu Airbnb, problémy byly také s tzv. pub crawls, tedy tahy od hospody k hospodě organizovanými specializovanými agenturami, nebo s atrakcemi využívanými převážně turisty, jako byla vozítka segway nebo tzv. pivní kola.

Příležitost do budoucna

Nyní magistrát vnímá výpadek turismu jako příležitost, jak nastavit pravidla do budoucna. Na zastupitelstvu příští týden by se měla tato otázka řešit. Podle radní Hany Třeštíkové (Praha Sobě) bere vedení Prahy současnou situaci jako příležitost a připravuje koncepční dokumenty, jako je koncepce turistického ruchu nebo pravidla pro podobu provozoven v centru. Rada také schválila, že Sněmovně navrhne změnu živnostenského zákona, která by samosprávám umožnila regulovat platformy krátkodobého ubytování typu Airbnb. S tím už ale v minulosti pražští poslanci narazili.

Z důvodu koronaviru se musela v metropoli zrušit řada akcí, například městem vlastněné Výstaviště jich zrušilo nebo přesunulo desítky. Konat se nebude ani například oblíbený hudební festival Metronome, který měl být na Výstavišti příští týden. Výrazně zredukován byl i festival Pražské jaro, jehož vybrané koncerty pořadatelé alespoň přenášeli online, v televizi a v rozhlase. Utrpěla také kongresová turistika, například Kongresové centrum muselo škrtnout 20 akcí včetně dvou mezinárodních lékařských konferencí.

Magistrát v rámci podpory podnikatelů v turismu odpouští restauratérům nájem za restaurační předzahrádky, hoteliérům poplatek z pobytu a obchodníci mohou zdarma využít zábor veřejného prostranství pro vystavení zboží. Podnikatelům také město odložilo splátky nájmů v městem vlastněných prostorách nebo odpustilo penále z prodlení jeho platby. Pokud museli kvůli vládním opatřením provozovny zavřít, mohou si také žádat také o úplně odpuštění nájmu.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, turistika, správa, rekreace, kultura, Praha, Airbnb, turismus, magistrát, COVID-19, Česko, Hana Třeštíková, Pražské jaro, Poslanecká sněmovna ČR, Praha sobě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha vnímá úbytek turistů jako problém i příležitost. Chce začít regulovat ubytování přes Airbnb  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.