Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Od pondělí pustí návštěvy jen některé pražské nemocnice. Podívejte se, které to budou

V pondělí 25. května se návštěvám pacientů otevřou jen některé pražské nemocnice. I v nich se však režim návštěv bude regulovat a koordinovat. Individuální návštěvy ve výjimečných případech by měly být umožněny ve všech nemocnicích v hlavním městě. Nemocnice v Motole návštěvy povolí od úterý 26. května. Uvedli to mluvčí nemocnic.

V IKEMu a Na Homolce platí zákaz návštěv

„Vzhledem ke specifické povaze pacientů IKEM, tedy jejich vysoké senzitivitě k jakýmkoli infekcím, a v zájmu bezpečnosti těchto nemocných platí i v následujícím týdnu v institutu zákaz návštěv," uvedla mluvčí Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze Markéta Šenkýřová. O případném povolení návštěv v institutu bude rozhodnuto v příštím týdnu na základě epidemiologické situace v Česku. Návštěvy zde nyní umožňují pouze ve výjimečných případech například u pacientů v posledním stádiu nemoci, u hospitalizovaných dětí či lidí s omezenou svéprávností.

Podobně nebude plošný zákaz návštěv odvolán ani v nemocnici Na Homolce. Podle mluvčí nemocnice Martiny Dostálové je důvodem vysoký počet pacientů na lůžkách intenzivní péče. Návštěvy pacientů tak budou povoleny pouze individuálně ve zvláštních případech. „Situaci pravidelně vyhodnocujeme a úměrně tomu přizpůsobujeme režimová opatření," řekla Martina Dostálová.

Na Bulovku návštěvy budou moci

Návštěvy naopak umožní v Nemocnici Na Bulovce. Podmínky pro návštěvníky jednotlivých oddělení budou zaměstnancům zdravotního zařízení i veřejnosti oznámené v pondělí 25. května, uvedla mluvčí nemocnice Simona Krautová.

FOTOGALERIE: Podívejte se na pokoje, ve kterých leží nakažení pacienti Na Bulovce

Našemu fotografovi se podařilo dostat povolení pořídit snímky přímo mezi pacienty, kteří jsou pozitivní na nemoc COVID 19 a leží v nemocnicích Na Bulovce a na Karlově náměstí v Praze. Podívejte se na fotogalerii.

Již dnes je známo, že návštěvy zde budou regulovat a koordinovat. Počet návštěvníků bude omezený. Nutné bude používání dezinfekce a dodržování odstupů od ostatních. „K návštěvám a jejich umožnění budeme přistupovat individuálně s ohledem na celkový zdravotní stav a délku hospitalizace pacienta," uvedla Krautová.

První omezení v souvislosti se šířením koronaviru začalo ministerstvo a vláda přijímat na začátku března. Mezi prvními byly zakázány právě návštěvy v nemocnicích.

Návštěvy budou povoleny i v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze, řekla mluvčí ÚVN Jitka Zinke. Hygienicko-epidemiologická opatření budou uveřejněna v pondělí, přičemž do karanténních pokojů nebude návštěvám vstup umožněn. Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady se nyní řeší, zda a za jakých podmínek by byla nemocnice schopná platný plošný zákaz návštěv zrušit. Informace o případném otevření nemocnice pro návštěvníky tak podle mluvčí Terezy Romanové nejsou zatím k dispozici.

V Motole budou návštěvy na většině oddělení povoleny

Ve Fakultní nemocnici v Motole budou návštěvy na většině oddělení povoleny od úterý 26. května. Výjimkou bude podle mluvčí Motola Pavlíny Dankové Centrum následné péče. Zde bude možné navštívit pouze pacienty v terminálním stádiu nevyléčitelného onemocnění, případně setkání zorganizovat mimo budovu zařízení. Seznam pracovišť s přísnými režimovými opatřeními, kde i nadále nebudou návštěvy možné, nemocnice zveřejní v pondělí 25. května na webu, uvedla Danková.

Nemocnice musí podle mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví, která stanovují pravidla pro obnovování provozu v době ustupující epidemie covidu-19, omezit návštěvy u pacientů na maximálně dvě osoby, musí jim měřit teplotu a vyptat se na výskyt příznaků koronaviru. Na vícelůžkových pokojích musí být pacient a jeho návštěva od ostatních pacientů odděleni přepážkou nebo zástěnou a podobně.

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky koronavirus, nemocnice, návštěvy, Praha, návštěva, pacient, Fakultní nemocnice v Motole, Institut klinické a experimentální medicíny, Ústřední vojenská nemocnice, Pavlína Danková, Nemocnice Na Bulovce, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od pondělí pustí návštěvy jen některé pražské nemocnice. Podívejte se, které to budou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.