Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Petřiny se dočkají nového centra. Obchoďák by měl být nahrazen polyfunkčním domem

Na Petřinách žije 15 tisíc obyvatel a této lokalitě stále chybí centrum, kde by se mohly pořádat nejrůznější kulturní akce. S tímto centrem se sice v původních plánech počítalo, ale při postupné dostavbě se upřednostňovala architektura a na celek se časem zapomnělo. Teď se na Petřinách plánuje výstavba polyfunkční budovy.

Studie lokality od roku 2018

Na Petřinách, kde bydlí 15 tisíc obyvatel, podle vedení Prahy 6 chybí centrální náměstí s obchody, kavárnou, restaurací a místem pro pořádání například vánočních trhů. To by podle vedení šestky mohla přinést plánovaná výstavba polyfunkční budovy.

Radnice nechala v dubnu roku 2018 zpracovat studii této lokality. „V ní se uvádí, že jediné místo, které se pro tento záměr nabízí, je právě okolí stávající prodejny Billa,“ uvádí statutární místostarosta Jakub Stárek (ODS), v jehož kompetenci je územní rozvoj.

V původních plánech se s vybudováním centra sídliště Petřiny počítalo, ale při postupné dostavbě se na celek se tak trochu zapomnělo. Místo náměstí je v Petřinách nevyhovující a nevzhledné obchodní centrum.

Centrální náměstí s obchody

Vedení Prahy 6 tvrdí, že plánovaná polyfunkční budova, která by mohla nahradit dosluhující obchodní dům v křižovatce ulic Brunclíkova, Křenova a Na Petřinách, přinese této lokalitě centrální náměstí s obchody.

„Pro Petřiny jsou charakteristické výškové dominanty – ať už jsou to tři dvanáctipatrové věžáky na hlavních osách nebo čtrnáctipatrový dům služeb, který stojí přes ulici naproti zamýšlenému projektu. Ten tak se svými deseti, respektive dvanácti patry do této lokality zapadne a současně zajistí ekonomickou proveditelnost takto komplexní revitalizace a vzniku veřejného náměstí, to vše s kapacitním počtem parkovacích míst,“ popisuje místostarosta Stárek.

„Přestavbu obchodního domu na Petřinách budeme pečlivě hlídat. Je důležité, aby opravdu došlo k vytvoření kvalitního veřejného prostoru a místního centra služeb, nikoli aby se plány na vytvoření centrálního náměstí staly jen zástěrkou pro další zahušťování zástavby,“ upozorňuje zastupitel za Zelené Pavel Weber.

Jak bude budova vypadat?

Přízemí plánované budovy bude podle vedení městské části vyhrazeno komerčním účelům, počítá se zde s velkým veřejným prostorem v těsné blízkosti vstupu do metra, ale také s novou prodejnou Billa, kavárnou, restaurací, trafikou nebo třeba drogérií.

Budova by měla mít půdorys písmene L, což dává příležitost k výstavbě a kultivaci náměstí o ploše bezmála 1800 metrů čtverečních.

„Spekulace o přesné podobě bytového domu jsou zatím opravdu předčasné, neboť se projekt zatím nachází ve fázi ověřování a hledání finální podoby,“ uzavřel místostarosta s tím, že pro lepší představu budou včas k dispozici reálné vizualizace.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ŠJů, Wikimedia Commons / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Štítky centrum, budovy, sídliště, Petřiny, stavba, obchod, Praha, Jakub Stárek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Eva Nová

Pane místostarosto, na Petřinách stojí celkem 4 "věžáky" o 11 nadzemních podlažích + tzv. Hotelový dům asi o těch 14 patrech (tedy přesně 12 + "nohy"). A krásné náměstí jsme "mívali" na konečné tramvají - Heyrovského náměstí s dominantní budovou Ústavu makromolekularní chemie. Další zajímavou zastavbu tvoří i vysokoškolské koleje a v jejich sousedství starobylý zámeček Větrník na okraji Břevnovské klášterní zahrady.

Sobota, 5. prosince 2020, 21:45Odpovědět

Petřiny se dočkají nového centra. Obchoďák by měl být nahrazen polyfunkčním domem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.