Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Podívejte se, jak vypadá výstavba nové hasičské stanice v Holešovicích

Poklepání na základní kámen nové hasičské stanice v Holešovicích proběhlo loni v srpnu. Stavba je v plném proudu a pražští hasiči se dočkají nové stanice, která vzniká na půdorysu provizoria z válečného období. Hasičská jednotka na tomto místě aktuálně slouží v provizorních podmínkách.

V roce 1942 v období protektorátu Čechy a Morava bylo v Praze ve velmi krátké době vystavěno sedm dřevěných stanic provizorního typu k ochraně důležitých, zejména průmyslových částí Prahy. Celodřevěná montovaná stavba s plánovanou životností deset let je složena z prefabrikovaných dílů, které v tehdejší době umožňovaly určitou variabilitu pro různé účely staveb.

Stanice za 347 milionů

Na výstavbu nové hasičské stanice je ve státním rozpočtu vyčleněno celkem 347 milionů korun. Po dobu výstavby bude v areálu zřízena provizorní hasičská stanice pro celkem 12 sloužících hasičů a výjezdovou techniku.

Původní velitelská budova byla nově napojena na obytné buňky a garáž pro stání hasičských vozidel. Provizorní zázemí umožní dvanácti hasičům v každé ze tří směn sloužit v poměrně slušných podmínkách. „Stanice je na strategickém místě, proto je důležité zachovat výjezd i z provizorních podmínek. Druhá část rozdělené jednotky pak našla útočiště na zbrojnici dobrovolných hasičů v Letňanech," vysvětlil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Dvě etapy stavby

V první etapě výstavby vzniká nová budova s poplachovým výjezdem, kterou tvoří garáže výjezdových vozidel, mycí box, technické místnosti, sklady a kompletní zázemí pro 26 hasičů sloužících ve čtyřiadvacetihodinovém provozu. Ve druhé etapě bude následně postavena administrativní budova pro veřejnost včetně multifunkčního prostoru. Výstavba je plánována na léta 2019 až 2021.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Praha

Štítky stavba, hasiči, stanice, Holešovice, Praha, Protektorát Čechy a Morava, Martin Kavka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Podívejte se, jak vypadá výstavba nové hasičské stanice v Holešovicích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.