Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Průsaková voda z pražského podzemí už nepoteče do Vltavy. Nově se s ní budou kropit ulice

Vedení Prahy rozhodlo, že hlavní město začne pro splachování komunikací a zvlhčování vzduchu v letních měsících v centru města využívat průsakovou vodu ze své kolektorové sítě. První čerpací zařízení napojené na podzemní rezervoár na průsakovou vodu vzniklo pod Uhelným trhem a naplnění jedné cisterny o objemu 8 metrů krychlových trvá 15 minut.

Pražská kolektorová síť jako prostor pro ukládání sítí technické infrastruktury do podzemních průchodných liniových staveb má k dnešnímu dni délku zhruba 94 kilometrů, z toho přes 20 kilometrů je v centru Prahy. Tyto kolektory byly vybudovány převážně hornickým způsobem a při jejich provozování do nich proniká průsaková podzemní voda.

Do pražské kolektorové sítě přirozeně prosakuje voda, kterou je třeba neustále odčerpávat. Tato voda je přečerpávána do Vltavy, aniž by byla jakkoliv využita. Nově však bude využívána pro splachování ulic a chodníků v centru města.

„Dle Českého hydrometeorologického ústavu je letošní vývoj srážek horší než v předchozích dvou letech. Sucho a hospodaření s vodou není již zdaleka tématem jen pro venkov. I v Praze se musíme začít chovat maximálně hospodárně v nakládání s vodou. Zařízení je schopno za patnáct minut naplnit cisternu o objemu osm metrů krychlových. Voda v souladu se svým rozborem je využitelná pro splachování ulic a chodníků centra města, může být použita také pro zalévání zeleně nedalekého okolí,“ řekl náměstek primátora hlavního města Prahy pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček.

Podzemní rezervoár na průsakovou vodu, který je dostatečně velký na to, aby se voda z něj dala po vyčerpání využít, se nachází třicet metrů pod Uhelným trhem. „Praha se může pochlubit největší kolektorovou sítí v Evropě, ta tvoří infrastrukturu moderního města, která umožňuje efektivní vedení sítí i jejich opravy bez zbytečného rozkopávání povrchu komunikací. Smysluplné a plně ekologické nakládání s přebytečnou vodou z kolektorů, která by jinak končila ve Vltavě, samozřejmě vítám,“ prohlásil starosta Prahy 1 a předseda dozorčí rady společnosti Kolektory Praha Petr Hejma.

Voda je nezávadná a vhodná pro splachování ulic a zalévání zeleně. Obdobné zařízení plánuje instalovat společnost Kolektory Praha, a.s. společně s radnicí Prahy 3 v lokalitě Havlíčkova náměstí. Odtud je dojezdová vzdálenost pro vozy do Prahy 2 a Prahy 3. V této lokalitě navíc za průsakovou odpadní vodu Kolektory Praha platí nemalé stočné, jelikož voda se přečerpává do kanalizačního systému.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto tsk-praha.cz

Štítky průsaková, voda, zalévání, ulice, Praha, Vltava, centrum města, Uhelný trh, Český hydrometeorologický ústav, Petr Hejma, Petr Hlubuček, Kolektory Praha, a.s., Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průsaková voda z pražského podzemí už nepoteče do Vltavy. Nově se s ní budou kropit ulice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.