Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Obchody v Praze otevírají. Ode dneška se může prodávat na chodníku

Od dnešního dne mohou pražští podnikatelé využít zrychleného zřízení uličního prodeje před provozovnou. Stánek nebo stolek mohou mít obchodníci podle vedení města na chodníku až do konce roku zdarma, stačí jej oznámit e-mailem a není ani nutné čekat na vyřízení žádosti úřady.

Ať prodej nebrání v cestě vozíčkářům a kočárkům

Kromě stánků nebo stolků mohou podnikatelé zdarma využívat také předzahrádky. U stávajících se upravují smlouvy, u nových jsou otevřené žádosti o zřízení.

Stánek nebo stolek musí bezprostředně přiléhat k provozovně a zároveň zachovávat průchozí profil o šířce nejméně 1,5 metru. Po otevírací době je pak potřeba prodejní zařízení sklidit s ohledem na pravidelný úklid.

„Hledali jsme co nejjednodušší cestu, aby obchodníci mohli podpořit svůj prodej bez zbytečného čekání a papírování. Umístění stojanu na oblečení nebo stolku s nabídkou před dveře provozovny bude stačit jenom oznámit e-mailem. Platné bude ihned. My potom jen zkontrolujeme, že prodej nebrání v cestě vozíčkářům nebo maminkám s kočárky,“ pověděl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr.

Přihlásilo se i kadeřnictví

Náměstek primátora pro finance Pavel Vyhnánek si pochovaluje, že tímto způsobem se podnikatelé mohou dostat blíž k zákazníkům a znovu podpořit poptávku. „Od obchodníků máme skvělou zpětnou vazbu, možnost zařídit si jednoduše a zdarma prodej před provozovnou vítají. Mezi zájemci se už přihlásilo třeba i kadeřnictví. Pokud zůstane ulice čistá a průchozí, pak rádi podpoříme venkovní prodej napříč obory,“ řekl Vyhnánek.

Cílem je zachování zaměstnanosti

„Dlouhodobým naším cílem je zachování provozů, ale i snaha o zachování zaměstnanosti. Právě toto opatření pomůže velké části podnikatelů obnovit okamžitě provoz, zároveň odstraňuje i případné psychologické bariéry zákazníků ze vstupu do uzavřeného provozu,“ vysvětlil radní pro majetek Jan Chabr.

Pravidla pro umisťování restauračních předzahrádek stále zůstávají v platnosti, na rozdíl od uličního prodeje před provozovnami podnikatelům zůstane i nadále povinnost získat standardní povolení k záboru. Hlavní město ale pracuje i na urychlení těchto procesů. Poplatek za umístění předzahrádky je od 14. března až do konce roku prominutý, Technická správa komunikací hl. m. Prahy nyní řeší vracení alikvotní části u nájmů zaplacených v předstihu za celý rok.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky obchody, chodník, podnikatelé, Praha, předzahrádka, Pavel Vyhnánek, Adam Scheinherr, Jan Chabr, Technická správa komunikací hl. m. Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchody v Praze otevírají. Ode dneška se může prodávat na chodníku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.