Kde se v Praze nejvíc plýtvá jídlem? Výzkumníci přináší první ucelená data

Autoři | Foto MENDELU

Projekt Prague Food Waste přišel s prvními ucelenými daty přibližující plýtvání potravinami. Dvouletý projekt se zaměřil konkrétně na domácnosti, školní jídelny, nemocnice a domovy pro seniory. Z dat například vyplývá, že každý obyvatel Prahy vyhodí průměrně 26 kg potravin ročně.

Výzkumníci z organizací Zachraň jídlo, Mendelova univerzita v Brně, INESAN a GREEN Solution přinesli se svým projektem Prague Food Waste první ucelená data o plýtvání potravinami v pražských domácnostech. Ve dvouletém výzkumu se zaměřili na pražské domácnosti, domovy pro seniory, nemocnice a školní jídelny. V závěrech nepřinesli pouze objem vyhozeného jídla, ale také konkrétní příčiny a doporučení, jak vyhazování potravin předcházet. 

Rozdíl v domácnostech tvoří mimo jiné plánování nákupů 

Data z analýzy komunálního odpadu ukázala, že v průměru vyhodí každý obyvatel Prahy ročně 26 kg potravin. Roli při výsledném množství hraje typ zástavby a příjmová situace domácností. Zatímco nízkopříjmové domácnosti plánují nákupy a hlídají data spotřeby, u domácností s vyššími příjmy tomu tak vždy není. „V koši nejčastěji končí ovoce, zelenina a pečivo, přitom více než dvě třetiny lidí své plýtvání podceňují.” říká Lucie Veselá z Mendelovy univerzity v Brně. 

V domovech důchodců se vyhodí téměř třetina připravených pokrmů. V nemocnicích závisí objem odpadu na velikosti zařízení a možnosti znovuvyužívání jídel. Největší podíl odpadu vzniká v obou případech na talířích pacientů či klientů. Roli hraje velikost porce, možnost výběru jídla či chuťové preference. 

Možnost volby jídla, či velikosti porce jako efektivní opatření

Ve školních jídelnách se vyhodí zhruba třetina jídla, polovinu z toho tvoří jídlo na talířích žáků. Svůj podíl mají však také nevydané pokrmy a zbytky z přípravy, jako například slupky, skořápky od vajec a podobně. Dle Denisy Rybářové z organizace Zachraň jídlo může za plýtvání ve výdeji více faktorů, „od nevyzvednutých obědů přes zapomenuté odhlášky až po to, že dětem některá jídla jednoduše nechutnají nebo by si raději daly menší porci.“

Z výsledků výzkumu byly vytvořeny čtyři manuály s názvem Jak šetřit jídlem... určené právě pro domácnosti, školní jídelny, nemocnice a domovy pro seniory. Tyto manuály obsahují konkrétní tipy a doporučené postupy ke snížení množství vyhozeného jídla. 

Kdo vyhodí více jídla? Výzkumnice Brňákům a Pražákům prohledaly popelnice

Kolik jídla končí v koši? Výzkumnice z Mendelovy univerzity prohledaly popelnice v Brně i Praze. Odpověď na otázku, kde lidé jídlem plýtvají více, není ale úplně jednoduchá. Z nejnovějších dat vyplývá, že v luxusních čtvrtích se víc vyhazují hotová...

„Díky projektu Prague Food Waste jsme získali přehled o tom, kde a proč k plýtvání potravinami v příspěvkových organizacích a domácnostech dochází. Teď je na řadě proměnit tato zjištění v konkrétní kroky,” dodává ředitelka organizace Zachraň jídlo, Michaela ČÍhalíková.

Hodnocení článku

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky jídlo, plýtvání, odpad, výzkum, Praha

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.